Szeretnénk rózsaszínben látni a világot

Van egy halálos betegség, ami főként 35 éves kortól tizedeli a nőket, jóformán ez a vezető halálok, miközben az érintettek 90%-a tökéletesen meggyógyulhatna, ha idejében jutna a gyógymódhoz. A szűrés mindenkinek ingyenes, és az is marad!

"Akkor megyek szűrésre, ha piros hó esik, vagy ha rózsaszín lesz a Lánchíd!"

Nos, akkor itt az alkalom! Az Egészség Hídja nevet viselő rendezvény október 8-án, vasárnap, immár ötödik alkalommal hirdeti meghökkentő színpompával és számos hasznos programmal, hogy a mellrákot megelőző szűrés meg tudja védeni a nők, az anyák életét. Mindössze annyit kell tenni, hogy időnként el kell baktatni a legközelebbi szűrőállomásra, ahol általában megnyugtató leletet születik. Ha pedig netán bármi rendellenességet találna a mammográfiás vizsgálat, akkor érdemes arra gondolni, hogy nagyon jól gyógyítható betegséget találtak csupán.

Molnár Lajos, egészségügyi miniszter elmondta, hogy az Európai Parlament határozatot hozott, miszerint megfelelő intézkedésekkel mindössze három év alatt a negyedére szeretnék csökkenteni a mellrákos halálozást. Azért lehet ilyen merész terveket kovácsolni, mert a szűrésnek köszönhetően erre minden esély megvan. Hazánk ebből a szempontból a lehetőségek országa; egyike vagyunk annak a mindössze kilenc uniós tagállamnak, ahol a szűrés ingyenes. Ráadásul az ingyenesség nem csak a kiemelten veszélyeztetett korúakra, beutaltakra és szűrésre behívót kapott hölgyekre érvényes, hanem mindenkire, aki szeretné elvégeztetni a vizsgálatot valamelyik mammográfiás centrumban. A várakozási idő a bejelentkezéses rendszernek köszönhetően minimális, a pácienseket megbízható géppark várja. A 45-65 év közötti nőket kétévente invitálják szűrésre, megfelelően az Európai Unió által is átvett szakmai ajánlásnak. Kevés ingyenesen szűrő ország ilyen nagyvonalú. Angliában például háromévente jár a vizsgálat.

Sikeres-e a program?

A Magyar Kormány 2001-ben indított Népegészségügyi Programja tette lehetővé először 35 szűrőállomás létrejöttét, ma már 45 állomás működik. 2002. január és 2004. szeptember között 1 734 748 nőt hívtak szűrővizsgálatra, ahol a részvételi arány mintegy 60%-os volt. A maradék 40 százaléknak szeretnénk a figyelmébe ajánlani, hogy a bevezetett szűrés előtt az esetek 80-90%-át maguk az érintettek fedezték föl, de sajnos rendszerint túl későn, hiszen a betegség korai stádiumban egyáltalán nem jár fájdalommal. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést, mert nem megbízható.

A mellrákot a legkorábbi stádiumban észlelve a betegek túlélési esélye 90%-os. Ma a nőket sújtó rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a legnagyobb arányban a mellrák szedi áldozatait: 2004-ben 2316 magyar asszony halt meg miatta.

A sikeresség immár nem az államon múlik, hanem azon, hogy a nők csak és kizárólag a maguk egészsége érdekében komolyan veszik-e a meghívást a szűrésre.

Mit tehetünk még?

Ne szívjuk be a dohányfüstöt se aktívan, se passzívan! A megelőzést segíti a nyugodt rendszeres családi élet, a gyermekvállalás, a szoptatás idejének növelése, az aktív testmozgás, egészséges lelki élet, valamint a vitaminban gazdag táplálkozás elsősorban az évszakoknak megfelelő, idényjellegű, magyar zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával.

A hétvégén pedig érdemes ellátogatni az Egészség Hídja Összefogás jóvoltából szervezett közös sétára, melynek keretében felelősen érző nők hívják fel társaik figyelmét a megelőzés lehetőségeire. Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia előtti egész napos rendezvény várja az érdeklődőket. 11 órától a Roosevelt téren tájékoztató és gyerekprogramok, bioélelmiszer-kiállítás és könyvvásár fogadja a látogatókat. A helyszínen lehetőség nyílik különböző egészségügyi szűréseken történő részvételre, így vérnyomás-, koleszterinszint-, légzésfunkció-méréssel várják a résztvevőket. A mozgásra vágyókat ismert sportolók vezetik be a helyes testmozgás rejtelmeibe, a fiatalabbakat Halász Judit koncertje szórakoztatja majd.

A rendezvénnyel párhuzamosan tudományos szimpóziumra is sor kerül. A programsorozat 18 órakor figyelemfelkeltő sétával folytatódik a Roosevelt térről az Egészség Hídján, a rózsaszínbe öltöző Lánchídon.

A programok sora ezzel még nem ér véget. Neves előadók, Tóth Gabi, Roy & Ádám, Groovehouse, Crystal, Tóth Vera, Gáspár Laci, Dorina, a BELLS és még sokan mások szeretnék szórakoztatni a megjelenteket.

A fővárosihoz hasonló figyelemfelhívó sétára kerül sor október 7-én Miskolcon. A Magyarországon idén öt éves múltra visszatekintő rendezvénysorozathoz ugyanis immár vidéki városok is csatlakoztak: Cegléd, Miskolc, Kazár, Kecskemét. Jövőre már Orosháza is belép a mellrák ellen küzdő városok sorában. Ott az egészség rózsaszín hídja a vasúti fölüljáró lesz; 2007-ben, ha csak egy napra is, de különleges kivilágításban fürödhet.

Csodák márpedig vannak!

Az esemény mottója: "Mi öt éve az egészségre szavazunk!", s lám, az orvosi statisztikák a megmondhatói, hogy ma kisebb csodának számít meggyógyulni a rákból, mint az, hogy se szeri, se száma a támogató, áldozatot hozó cégeknek és civilszervezeteknek, mi több, békés egyetértésben fognak részt venni a sétán ismert kormányzati és ellenzéki politikusok is! Az esemény fővédnöke, Magyarország mindenkori Miniszterelnökének felesége, Dr. Dobrev Klára, April H. Foley, az USA új magyarországi nagykövete, Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter, Dr. Dávid Ibolya, valamint Pelczné Gáll Ildikó más fideszes politikusok társaságában.

Program

A rendezvény időpontja és helyszíne: 2006. október 8.

Budapest, V. Roosevelt tér, a Lánchíd pesti hídfője, valamint a Lánchíd

11:00 órától egész nap: véradás, vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint és légzésfunkció mérés, mobil digitális mammográf készülék bemutató, tájékoztató és szórakoztató programok

15:00 VIP fogadás a Sofitel Hotel Budapestben

16:00 Szimpózium a mellrák felismeréséről és kezeléséről közérthető formában

18:00 Figyelemfelkeltő séta a Lánchídon, amelyre a díszvendégek mellett minden egészség iránti elkötelezettet szeretettel várnak.

18:30 Jótékonysági koncert a mellrák ellen. Fellépnek: Tóth Vera, Tóth Gabi, Gáspár Laci, Fiesta, Roy & Ádám, Crystal, Groovehouse, BELLS, Dorina, Pflum Orsolya, Sajgál Erika, Pápai Erika és sokan mások.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció