Szerda éjfélig tart az újabb hőségriadó

A nagy meleg miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos másodfokú riasztást adott ki az ország egész területére.

Szerda éjfélig érvényes hőségriasztást rendelt el Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve adta ki a másodfokú intézkedést az ország egész területére.

Hogyan gyilkol a hőség? Olvassa el a részleteket.

Ezekre figyeljünk

A hőségre tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve a tisztifőorvos az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, illetve a programozott karbantartások elnapolását javasolta. Azt tanácsolta továbbá, hogy a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen.

hőségriadó, Magyarország
11 és 15 óra között ne legyünk a tűző napon. Fotó: Getty Images

A közleményben arra hívták fel az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, 11 és 15 óra között pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Figyelmeztettek arra is, hogy senki se hagyja gyermekét vagy állatát az autóban, valamint ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető, légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fontos, hogy az autósok fokozott óvatossággal vezessenek. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Az országos tisztifőorvos másodfokú figyelmeztetését, a hőségriasztást akkor rendeli el, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől egyébként tűzgyújtási tilalom is érvényben van az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Itt találhatunk hűsítőpontokat Budapesten. Kattintson!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: