Stroke-ot okozhat a szokatlan időjárás

A globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát az 50 évnél idősebbek körében - állapították meg az izraeli kutatók.

A stroke - vagy más néven szélütés - akkor alakul ki, ha az agy valamely területének vérellátása elégtelenné válik. Ez ugyanis a sejtek pusztulását idézi elő. A szívbetegségek után ez a második leggyakoribb halálok. A Stroke Világszervezet adatai szerint évente mintegy 15 millió embert érint a probléma és 5,8 millió fő halálát okozza.

stroke, szélütés, globális felmelegedés, hőmérséklet-emelkedés, klímaváltozás
stroke, szélütés, globális felmelegedés, hőmérséklet-emelkedés, klímaváltozás

Nagy a kockázat

A Haifai Egyetem kutatói az izraeli egészségügyi tárca stroke adatbázisát használták tanulmányukhoz. Azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a nyári magas hőmérséklet és a stroke kockázata között. Kimutatták, hogy a hőmérséklet egyetlen Celsius-fokos emelkedése is 10 százalékkal növeli annak kockázatát, hogy valakit hat napon belül szélütés érjen.

A stroke gyógyulási esélyeiről itt olvashat!

A stroke-nak 2 típusát különböztetjük meg. Az egyik az iszkémiás (vérzés nélküli) stroke, amikor vérrög zárja el az agy egyik erét, a másik pedig a vérzéses stroke, amikor az agy valamelyik ere megreped és ez okozza a problémát. A hőmérséklet-növekedés ezek közül az iszkémiás stroke kockázatát emeli meg nagyobb mértékben.

A hőmérséklet ennyit számít

Az is kiderült, hogy minél nagyobb a különbség 24 órán belül a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet között, annál kisebb a stroke valószínűsége. A tanulmány szerint jelentős az összefüggés a hőmérséklet és a betegség között mind a férfiak, mind a nők, valamint az 50 évesek és az idősebbek körében, ha a stroke kialakulása előtti hat napon át magas a hőmérséklet.

A kutatók ezért azt tanácsolják a kockázati csoportokba tartozóknak, hogy a nagyon meleg napokon lehetőleg légkondicionált környezetben tartózkodjanak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: