Speciális hidrogélt fejlesztettek ki harmadfokú égési sérülések kezelésére

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai egy gélszerű anyagot fejlesztettek ki, mely hozzájárulhat a súlyos égési sérülést elszenvedett bőr hegmentes gyógyulásához.

A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain olvasható beszámoló szerint az egérkísérletek igen biztató eredményeket mutatnak, azonban a módszer emberi gyógyászatban való kipróbálása még várat magára. Mindazonáltal a speciálisan tervezett hidrogél serkenti a bőrben az új erek kialakulását, a szőrtüszőképződést, ami potenciális jelöltté teszi a sebesült katonák, és más égési sérülést szenvedett betegek ellátásában.

A Sharon Gerecht és munkatársai által fejlesztett anyag vízalapú, benne háromdimenziós szerkezetet felvevő polimerek találhatóak meg.

A harmadfokú égési sérülés tipikusan a bőr felső rétegétől az izomszövetig terjed. A kezeléshez összetett egészségügyi ellátás szükséges, és az esetek zömében hegesedés marad vissza. Az új módszer azonban szebb eredményeket hoz, mint a jelenleg rutinszerűen alkalmazott eljárások. Mivel az anyag a hagyományos értelemben gyógyszert nem tartalmaz, az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer-engedélyezési Hivatal (FDA) vélhetően eszköznek fogja elismerni. A további teszteket követően várható a gyógyászatba való bevezetés, erre azonban még néhány évet várni kell. A gél kedvező hatása ellenére a pontos működési mechanizmust nem sikerült teljes egészében feltárni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)