Sokat elárul rólunk az, hogyan használjuk a telefont

Az okostelefonunk használata alapján akkor is viszonylag könnyen beazonosíthatóak vagyunk, ha semmilyen személyes adatot nem adunk meg magunkról - figyelmeztetnek kutatók egy friss tanulmány alapján.

Az esetek több mint harmadában egy anonim tömegből is pontosan be lehet azonosítani egy adott embert az alapján, hogy milyen módon használja a mobiltelefonját - állítják a Lancaster és Bath Egyetem kutatói egy frissen publikált tanulmány eredményeire hivatkozva. A MedicalXpress oldalán is publikált kutatás szerint telefonhasználati szokásaink csaknem olyan egyediek, mint az ujjlenyomatunk, így hiába tiltjuk le a személyes adataink megosztását, könnyen felismerhetővé válhatunk pusztán azáltal, hogy milyen gyakorisággal használunk bizonyos telefonos applikációkat, vagy böngésszük a közösségi oldalakat.

A legtöbb felnőtt kütyüfüggő Nemcsak a gyerekeket és a fiatalokat veszélyezteti a digitális eszközök állandósult használata, hanem a felnőttek is könnyen függővé válhatnak - hívta fel a figyelmet Steigervald Krisztián generációkutató.

Telefonhasználatunk alapján is felismerhetőek vagyunk

Dr. Heather Shaw pszichológus és kutatótársai 780 ember okostelefonos adatait elemezték a tanulmányhoz. Létrehoztak egy statisztikai modellt, melybe összesen 4680 napnyi alkalmazáshasználati adatot töltöttek fel a vizsgált emberektől. Ezeket az adatokat felhasználva az algoritmus megtanulta, hogy egy-egy vizsgált személy milyen módon használja a telefonját, például milyen gyakran pillan a képernyőre, milyen híreket olvas vagy hányszor nyit meg bizonyos alkalmazásokat.

Felismerhetőek vagyunk az alapján, hogyan használjuk a telefont. Fotó: Getty Images
Felismerhetőek vagyunk az alapján, hogyan használjuk a telefont. Fotó: Getty Images

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a feltöltött adatok alapján az algoritmus képes-e azonosítani a későbbiekben is az adott személyt csak és kizárólag a telefonhasználati szokásai alapján. Ezt meglepően jó arányban meg is tette: pusztán hat napnyi telefonhasználati adat alapján már az esetek több mint harmadában felismerte a vizsgált személyt a progam.

Ez alapján a kutatók arra figyelmeztettek, hogy az okostelefonok szokásos tevékenységnaplójához hozzáférést biztosító szoftverek akkor is árulkodhatnak a felhasználó személyazonosságáról, ha kijelentkezett a fiókjából. Mindez hasznos lehet például a rendőrség számára, hogyha egy körözött személyt szeretnének megtalálni, viszont ugyanúgy megkönnyíthet bizonyos bűnelkövetéseket, ha távolról is nagy arányban beazonosíthatnak egy adott személyt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: