Skizofréniát is okozhat a rossz levegő

Ismert, hogy a légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okozhat, hanem csökkentheti a várható élettartamot is. Egy új tanulmány szerint ráadásul a mentális betegségek, köztük a depresszió és skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozható a rossz levegő.

Bár a mentális betegségeknek számos kiváltó oka lehet, a kutatók most egy eddig ismeretlen befolyásoló tényezőt ismertek fel. Azt állítják, hogy a szennyezett levegőben élő embereknél nagyobb kockázattal alakul ki bipoláris zavar vagy depresszió. Kutyákkal és rágcsálókkal végzett kísérletek azt mutatták, hogy a légszennyezettség bejut az agyba, az ott kialakuló gyulladás pedig olyan tünetekkel jár, mint a depresszió. "Nagy az esély arra, hogy ugyanez az embereknél is megtörténhet" - hangsúlyozta Andrey Rzhetsky, a tanulmány vezető szerzője.

légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, mentális etegségek, skizofrénia, bipoláris zavar, depresszió
A rossz levegő megnöveli a depresszió és a bipoláris zavar kockázatát. Fotó: 123rf

Gyermekkori skizofrénia

A tanulmányban 151 millió amerikai és 1,4 millió dán lakos egészségügyi adatait, valamint a helyi légszennyezettségi adatokat hasonlították össze. A dán páciensek esetében tízéves korig vizsgálták a mentális betegség kialakulása és a légszennyezettség közötti összefüggést, az Egyesült Államokban pedig valós időben vizsgálták a légszennyezettség szintjét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a légszennyezettség évente 7 millió ember halálát okozza, ami több, mint a háborúk, gyilkosságok, tuberkolózis,AIDSés malária áldozatainak összege. A ma született gyermekek életét pedig átlagosan 20 hónappal rövidíti meg a szennyezett levegő, de akár terméketlenséghez is vezethet. Részletek itt!

A légszennyezettségnek való kitettség gyermekkorban több mint kétszeresére emelte a skizofrénia kockázatát a dán páciensek körében, de a személyiségzavaros, depressziós és bipoláris zavarban szenvedők aránya is megnőtt. Az amerikai adatok is megerősítették, hogy a légszennyezettség kapcsolatba hozható a bipoláris zavar és a depresszió magasabb arányával, de egyéb mentális állapotokkal, köztük a skizofréniával, epilepsziával vagy Parkinson-kórral nem találtak kapcsolatot.

Vannak, akik kételkednek a tanulmány eredményeiben, hiszen a kutatóknak nem sikerült egyértelműen igazolniuk, hogy a légszennyezettség mentális betegséget okozhat. "A nagy adatbázisok elemzése ellenére a rendelkezésre álló bizonyítékoknak jelentős hiányosságai vannak, és a lehetséges torzítások hosszú sora érvénytelenítheti a megfigyelt kapcsolódásokat" - írta bírálatában John Ioannidis, a Stanford Egyetem professzora.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)