Ruhadarabok, melyek titokban tönkretesznek

Az emberek többségét három szempont vezérli öltözködés közben. A ruházata feleljen meg az időjárásnak, legyen kényelmes, illetve a saját és a környezete igényeinek megfelelő mértékben a megjelenése legyen jó vagy éppen divatos. E szempontoknak azonban nem feltétlenül pozitív az eredőjük a ruházat viselője szempontjából.

Létezik olyan öltözet, amely védelmet és kényelmet nyújt, s emellett a társadalmi elvárásoknak is megfelel, de egyáltalán nem biztos, hogy reggel az optimális eredményt kiadó ruhadarabokra esik a választás. Néha egyik vagy másik szempont nagyobb hangsúlyt kap. Azok körében, akiknek a megjelenés vagy a divat az átlagosnál nagyobb szerepet játszik az életükben megnő az esélyük, hogy kevésbé higiénikus, kényelmes vagy egészséges ruhát viselnek. Ha ez tendenciává válik, akkor az egészségkárosodás veszélye is felerősödik. Lássuk, hogy milyen ruhadarabok és lábbelik veszélyeztetnek bennünket.

jeans
A tapadós farmert a nők többsége szereti. Nem igazán egészséges

Szupertapadós farmer

A nagyon szűkre szabott, s az alakra feszülő farmer igazán szexi, amiért sokan szeretik, még akkor is, ha egyáltalán nem kényelmes. Összeszorítja ugyanis a szöveteket, nyomást gyakorol a lábakra és az ágyékra, stimulálja az idegeket, csökkenti a véráramlást az alsó lábszárban. Ez pedig izomsérüléshez, duzzanathoz és zsibbadáshoz vezethet. Leguggolva benne, a feszülés és a negatív hatás tovább fokozódik. Ráadásul a túl szoros szövet súrlódik, megsérti a bőr legkülső védelmi rétegét, s így könnyebben kialakulnak fertőzések. A tapadós anyag erősebb izzadást vált ki, ami a kórokozóknak kedvező környezet hoz létre. A vírusos, gombás és bakteriális fertőzések ilyenkor pedig könnyebben kialakulnak.

Alakformáló alsóruha

A szoros harisnyák, harisnyanadrágok, haskötők és fűzők komolyan ártalmasak lehetnek. Az összepréselt testben ugyanis nem csak a keringés nehezül meg, de a belső szervekre helyeződő nyomás zavarja azok működését, s például gyomorfájdalmakat idézhet elő, sőt savas refluxot is kiválthat. Ezért az alakformáló holmikat csak korlátozott ideig szabad viselni, s ha véget ért a különleges alkalom, azonnal meg kell szabadulni tőlük.

Kezeslábas

Ezeket az egy darabból álló ruhákat egyszerű felvenni, de komoly gondot okoznak, ha a mellékhelyiséget kellene gyorsan igénybe venni. Aki ilyet visel, visszatarthatja a vizeletét, vagy kevesebbet iszik a gondok megelőzésére. A hólyagban pangó vizelet azonban könnyen fertőzés, gyulladás forrásává válhat. De a szükségesnél csekélyebb folyadékfogyasztás befolyásolja minden szerv működését, többek között hatással van az emésztőrendszerre, amelynek a kiürülése szinte biztosan lassul a folyadékhiány miatt.

Tanga

A végbél és a hüvely között a tanga laza és elmozduló szövetcsíkja képes kórokozókat szállítani, aminek vaginális fertőzés lehet a vége. Ezért mindig jól illeszkedő alsóneműt érdemes viselni.

Legging

A legging feszesen simul a testre, de minél passzentosabb a ruha, annál inkább súrlódik, s ennek kellemetlen következményeiről a szűk farmernél már volt szó. A legging ráadásul gyakran sportöltözetként funkcionál, azaz izzadt bőrfelülettel érintkezik, ami nagyobb eséllyel okoz irritációt. Továbbá a kemény fizikai munka miatt átitatódik az izzadmánnyal, rátapadnak leváló hámdarabkák, s ez a kórokozók számára kiváló táptalaj. Azaz a nem megfelelő rendszerességgel mosott legging kifejezetten veszélyes közvetítője lehet a bőrbetegségeknek.

Fürdőruhák

A bikinialsót szintén nagyon kedvelik a mikrobák. A szintetikus anyagok is képesek megtartani a nedvességet, s ez növeli afertőzéskockázatát. Különösen, ha nem illeszkednek megfelelően, s bemélyedéseket vág az élük a bőrön, ahonnan a nedvesség nehezebben távozik.

Farmer, vagy bármely fémkiegészítővel készült ruha

Ha a ruha fém alkatrészei nikkelt tartalmaznak. Ez az elem az egyik leggyakoribb bőrirritáló, amely kiütéseket okozhat például a köldök környékén, a szegeccsel rögzített gomb miatt.

Átizzadt pántok

Sok ruha készül pántokkal, amelyek könnyebben átizzadttá válnak, mint a ruhadarab egyéb részei. Ezért a kórokozók is könnyebben megtelepednek bennük. Ráadásul ha túl feszesek súrlódnak a bőrrel, s a nyomukban megjelenhetnek a fertőzések, pattanások, hámlások, amelyek érzékenyek és rossz látványt is nyújtanak, ami pedig az önbecsülésre is kellemetlen hatással van.

A Bolognai Egyetem munkatársai vizsgálatai szerint a selyem alsónemű jelentősen csökkentette a visszatérő hüvelyi gombafertőzés által okozott viszketést és a bőr kipirosodását. Ez a fajta gombafertőzés gyakori, négy nő közül háromnál előfordul valamikor élete során, a nők öt százalékánál pedig egy éven belül akár négyszer vagy többször is kiújul. Részletek!

Magas sarkú cipő

Ha valaki túl gyakran és túl sokáig visel magassarkú cipőt, a láb természetellenes megterhelése ortopédiai problémákat okozhat. Ráadásul sokkal könnyebb szalaghúzódásokat összeszedni, amelyek ismétlődés esetén egyre nehezebben gyógyulnak.

Vietnami papucs

A láb hüvelyk- és mutatóujja között átfutó pánt kiváló esélyt ad a baktériumok, vírusok és gombák számára, hogy fertőzést váltsanak ki a lágy bőrön. Az ilyen fajta papucs viselése okozhat sarokfájdalmat, de azzal, hogy befolyásolja a testtartást, egyéb fájdalmak forrása is lehet. Ezért a flip-flop papucs elsősorban a strandra vagy uszodába való, ahol nem éri nagy megterhelés a lábat. Utcára nagyobb támasztékot adó lábbelit érdemes választani.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)