Rossz döntések vezettek a vízválsághoz

Azért tapasztalunk vízválságot, mert irracionálisan hozzuk meg a politikai és beruházási döntéseket helyi és globális szinten egyaránt - mondta a Víz Világtalálkozón Jennifer Sara, a Világbank-csoport globális vízügyi megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója.

A természeti katasztrófák 90 százaléka vízzel kapcsolatos, valamit egyre gyakoribbak és súlyosabbak az aszályok és az áradások. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a szennyvíz 80 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a környezetbe, amelynek káros következményei vannak egészségünkre és a bolygónkra nézve is. A gyenge vízminőség ráadásul harmadával vetheti vissza a gazdasági teljesítményt - magyarázta az igazgató.

vízválság, vízhiány, Víz Világtalálkozó, válsághelyzet, vízszennyezés, áradások
A rossz döntések vezettek a vízválsághoz. Fotó: iStock

Változtatni kell

Napjainkban több százmilliárd dollárt költünk a jelenlegi viselkedésünk káros következményeinek elhárítására, legyen szó az aszályok, az áradások vagy a nem megfelelő szennyvízkezelés hatásainak mérsékléséről. A vízfelhasználás nagy része magáncélú, a gazdaságok használják az összes vételezett víz 70-80 százalékát, főként öntözésre. Ám ha az állam túltámogatja a gazdaságok vízhasználatát, az pazarláshoz vezet - emelte ki a szakértő.

"Meg kell előzni a vízválságot" - olvassa el korábbi cikkünket!

A helyzetre a vízkörforgásra épülő gazdaság jelenthetne megoldást, amelynek célja, hogy a szennyvíztisztításban rejlő lehetőségek minél hiánytalanabb és innovatívabb kiaknázásával önfenntartó rendszerré változtassa a vízgazdálkodást. Ehhez azonban elengedhetetlenek az állami ösztönzők - mondta.

Az egyik legbonyolultabb ügy

Összetettsége miatt a klíma- és a vízkérdés a legbonyolultabb ügyek közé tartozik, amelyekkel az emberiség szembesül - mutatott rá Martin Frick, az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó szakértője. A szakértő szerint mindkét probléma túlnőtt a nemzetközi diplomácián, és radikális együttműködésre van szükség ahhoz, hogy eredmények szülessenek.

A 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóra több mint kétezer szakértő és döntéshozó érkezett, többségük Délkelet-Ázsiából és Afrikából - tehát azokból a térségekből, ahol már most is szembesülnek a vízzel kapcsolatos problémákkal.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: