Rossz hír a hazai élelmiszerárakról

Tartósan magas árakra számíthatunk, mert az élelmiszer-előállítás minden eleme drágul: az energia, a munkaerő, a termények, a műtrágya.

A következő időszakban az élelmiszerárak emelkedése nem fog megállni, ugyanis minden összetevőnek emelkedik az ára, ami az előállításhoz szükséges, ez pedig egy nehéz szituáció – mondta az ATV-nek Hollósi Dávid, az MKB Bank és Takarékbank agrárüzletág-vezetője. 

Idén februári árak a budapesti nagybani piacon. Fotó: Getty IMages
Idén februári árak a budapesti nagybani piacon. Fotó: Getty IMages

Szerinte arra kell törekedni, hogy monitorozzuk, mi folyik a világban, és a Magyarországon megtermelt, jó minőségű alapanyagokat belföldön kell tartani. A korábbi években például az itthon megtermelt búza felét exportáltuk, a maradék pedig bőven elég volt a hazai igények kielégítésére. Ebből a szempontból tehát bőven önellátónak számít a magyar gazdaság. 

A szakértő kiemelte: a termelőknek az a céljuk, hogy kicsit magasabb áron tudják eladni a termékeket, mint annak az előállítási költsége. Az, hogy milyen árakat tudnak érvényesíteni, a hatékonyságon múlik. Jelenleg úgy látszik, hogy az állattenyésztési ágazatok közül Magyarországon a sertéstartás a legkevésbé hatékonyabb.

Mivel Magyarország gazdasága nyitott, az alapvető élelmiszeripari termékeket jó minőségben elő tudja állítani. Ezek ára nagy mértékben függ attól, mennyi van a világpiacon belőle, és milyen termelési költséggel lehet azokat előállítani. Például az étolaj ára jelenleg kiemelkedően magas értéket mutat. Ugyanis az étolaj kereskedelmének 70 százaléka Ukrajnából és Oroszországból származik a világban, ez pedig jelenleg a háború miatt nem működik, így egy hiányos állapot alakult ki.


)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)