Rákkeltő anyag egy magyar ásványvízben

A Borsodi Víz üzemét azonnal be kellett zárni, miután a hatóság szakemberei rákkeltő anyagokat találtak a gyógyhatású víz kútjában.

A blikk.hu azt írja, hogy a vegyület, amely még 260 méter mélyen is kimutatható, a PVC gyártásához is használt vinil-klorid, amely a WHO- és az EU-besorolások szerint is 1-es kategóriájú rákkeltő anyag.

Rákkeltő anyagot találtak egy magyar ásványvízben
Rákkeltő anyagot találtak egy magyar ásványvízben

Németh Csaba, a lapnak nyilatkozó igazságügyi szakértő, hidro- és mér­nökgeo­lógus szerint kirívó környezetszennyezés történhetett még évtizedekkel ezelőtt a közeli BorsodChemnél. "Ki merem jelenteni, hogy mérgező vegyület került a talaj mélyebb rétegei­be, és az most érte el a kút környékét. Régen ugyanis, amikor még az állam volt a Borsodchem tulajdonosa, úgy ítélték meg, hogy a veszélyes anyagok tárolásához nincs szükség betonmedencékre, agyagmedencét használtak, ezeket egy ideig nem szigetelték" - magyarázta.

A szakember három mérést is végzett, mintát vett a kútból, a kevert vízből és a talajvízből is. A mintákat laboratóriumban elemezték és az eredményből kiderült, hogy a megengedett érték (0,5 mg/I) majd hússzorosa, 9,9 mg/I vinil-klorid volt a vízben és a talajban is.

Kutatások szerint a PVC gyártásához használatos vinil-klorid angioszarkómát okozhat a májban. De a vegyület kapcsolatba hozható más rákos betegségek kialakulásával is, például kötő- és lágyszöveti daganattal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés