Potencianövelő keveredett ebbe a gyógyszerbe

Csomagolás közben keveredhetett össze a két különböző hatóanyagú gyógyszer, melyek akaratlan fogyasztása kockázatos lehet.

Az amerikai AvKare gyógyszerforgalmazó vállalat önként hívja vissza a forgalomból a 100 mg szildenafil, valamint 100 mg trazodon hatóanyag-tartalmú tablettáit az Egyesült Államokban, mert a termékek a harmadik fél által végzett csomagoláskort véletlenül összekeveredtek - adta hírül a CNN.

A depressziós betegek számával egyenes arányban nő a kezelésükre szolgáló gyógyszerek száma is - részletek itt.

A szildenafil egy potencianövelő szer, melyet a merevedési zavarok kezelésére írnak fel, míg a trazodont a major depresszió kezelésére használják.

antidepresszáns potencianövelő gyógyszer
A gyógyszerek akaratlan fogyasztásának súlyos mellékhatásai lehetnek. Fotó: Getty Images

Veszélyes is lehet

A szildenafil akaratlan fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - veszélyesen alacsonyra csökkentheti a vérnyomást például azoknál, akik valamilyen nitráttartalmú gyógyszert (például értágítót, szívgyógyszert) szednek. A tradozon indokolatlan bevitele után kábultság, homályos látás, székrekedés, valamint szedált állapot jelentkezhet. Ez utóbbi különösen az idősebb korosztály számára veszélyes, akik a tünetek következtében hajlamosabbak lehetnek az esésekre, illetve vezetés közben is komoly problémát jelenthet a koncentráció csökkenése.

A gyógyszerforgalmazó közleménye szerint ez idáig semmilyen panaszt nem jelentettek feléjük a fogyasztók, arra kérik azonban az embereket, amennyiben elkezdték szedni az említett gyógyszereket, vegyék fel a kapcsolatot a kezelőorvosukkal a lehetséges kockázatok elkerülése érdekében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: