Potencianövelő keveredett ebbe a gyógyszerbe

Csomagolás közben keveredhetett össze a két különböző hatóanyagú gyógyszer, melyek akaratlan fogyasztása kockázatos lehet.

Az amerikai AvKare gyógyszerforgalmazó vállalat önként hívja vissza a forgalomból a 100 mg szildenafil, valamint 100 mg trazodon hatóanyag-tartalmú tablettáit az Egyesült Államokban, mert a termékek a harmadik fél által végzett csomagoláskort véletlenül összekeveredtek - adta hírül a CNN .

A depressziós betegek számával egyenes arányban nő a kezelésükre szolgáló gyógyszerek száma is - részletek itt .

A szildenafil egy potencianövelő szer, melyet a merevedési zavarok kezelésére írnak fel, míg a trazodont a major depresszió kezelésére használják.

antidepresszáns potencianövelő gyógyszer
A gyógyszerek akaratlan fogyasztásának súlyos mellékhatásai lehetnek. Fotó: Getty Images

Veszélyes is lehet

A szildenafil akaratlan fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - veszélyesen alacsonyra csökkentheti a vérnyomást például azoknál, akik valamilyen nitráttartalmú gyógyszert (például értágítót, szívgyógyszert) szednek. A tradozon indokolatlan bevitele után kábultság, homályos látás, székrekedés, valamint szedált állapot jelentkezhet. Ez utóbbi különösen az idősebb korosztály számára veszélyes, akik a tünetek következtében hajlamosabbak lehetnek az esésekre, illetve vezetés közben is komoly problémát jelenthet a koncentráció csökkenése.

A gyógyszerforgalmazó közleménye szerint ez idáig semmilyen panaszt nem jelentettek feléjük a fogyasztók, arra kérik azonban az embereket, amennyiben elkezdték szedni az említett gyógyszereket, vegyék fel a kapcsolatot a kezelőorvosukkal a lehetséges kockázatok elkerülése érdekében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)