Piknik ételallergiásoknak - néhány fontos tanács

Egy kis elővigyázatosság, sürgősségi gyógyszer és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket. Eljött a nyári főzőcskék, sütögetések ideje. Sokak számára viszont egy ártalmatlannak tűnő piknik is különböző ételallergiás tüneteket idézhet elő, a csalánkiütéstől, a gyomorpanaszokon át, egészen az életveszélyes befulladásig.

Allergia

"Az ételallergia egy komoly dolog, de ha felkészültek vagyunk, nyugodtan vehetünk részt a kerti mulatságokon. Ha ismerjük, milyen ételeket kell elkerülnünk, akkor olyan étrendet alakíthatunk ki, amellyel elkerülhetőek e problémák" - magyarázza Dr. James Sublett, az Amerikai Allergológiai, Immunológiai és Asztma Társaság sajtótájékoztatóján.

Az egyesület az alábbiakat javasolja az ételallergia elkerülésére a nyári piknikek, grillezések során:

- Vegyünk mindenkinek kis kiszerelésű szószt, öntetet - vagy töltsük pici tálkákba. Így elkerülhetjük a közösen használt ketchupos vagy majonézes üvegen miatti szennyeződést, fertőzést.

- Csomagoljuk külön az allergén és nem allergén ételeket.

- Használjunk műanyag terítőt, hogy az előző piknikezés során ottmaradt ételszemcsék ne válthassanak ki allergiás rohamot vendégeinknél.

- Vigyünk magunkkal sürgősségi gyógyszereket!

- Vigyünk több eszközt az ételek kiszedésére, hogy elkerüljük a szennyeződést.

- Először az ételallergiás vendég ételét készítsük el, vagy ételét egy tiszta fóliadarabon süssük. A legbiztonságosabb, ha ő szed először mindenből, hogy ne kerüljön sor szennyeződésre.

- Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítő kendőt vagy antibakteriális gélt.

- Ellenőrizzük, hogy fel van-e töltve a mobiltelefonunk, és van-e térerőnk, hogy tudjunk mentőt hívni, ha valakinél súlyos allergiás roham alakul ki.

- Ha valakiről tudjuk, hogy egy adott ételre allergiás, ne is vigyünk ilyen ételféleséget magunkkal.

Animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)