Pánik a gyógyszertárakban a vérnyomáscsökkentők miatt

HáziPatika

Gyógyszerészek beszámolói szerint kisebb pánikot keltett a patikákban, hogy az OGYÉI pénteken ideiglenesen felfüggesztette 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását.

Riadalmat okozott a vérnyomáscsökkentők vizsgálata

Ezek a veszélyes vérnyomáscsökkentők

Az OGYÉI honlapján elérhető táblázatban felsorolják az érintett gyógyszereket, amelyekben megtalálható a valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyag.

Ahogy arról a Házipatika.com beszámolt, felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken.

A Népszava cikkéből kiderül, hogy egy kínai gyártó alapanyaga miatt függesztették fel 27 készítmény forgalmazását, de nem vonták vissza a már a betegeknél lévő gyógyszereket.

Akik az érintett vérnyomáscsökkentőket szedik, továbbra is folytathatják a terápiát, OGYÉI vérnyomáscsökkentő gyógyszerek vérnyomáscsökkentés vérnyomás gyógyszerek
Akik az érintett vérnyomáscsökkentőket szedik, továbbra is folytathatják a terápiát

A korábbi  közlemény arról szólt, vizsgálják az alapanyag esetleges minőségi problémáját érintő bejelentést, az ugyanakkor nem szerepelt benne, hogy a lehetséges hiba milyen veszélyeket hordoz, valamint hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mit tegyenek azok, akiknek ilyen kiváltott gyógyszerük van. Sok érintett úgy értelmezte a helyzetet - és ez okozott feszültséget a gyógyszertárakban -, hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatja.

Viszik vissza a vérnyomáscsökkentőket

A lapnak nyilatkozó gyógyszerészek arról beszéltek, hogy sokan visszahozták a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőjüket, de miután a hatóság nem visszahívta, csak felfüggesztette egyes gyártási tételek forgalmazását - nem vehették vissza azokat. Az érintettek pedig nem értették, hogy mi a különbség a két intézkedés között. A patikákban rádásul csak valószínűsíteni tudták, hogy a feltételezett gyártási hiba nem befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát.

A lap ipari forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Tudomása szerint e jelzésre először a a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette - a helyzet tisztázásáig - az érintett termékek forgalmát.


Mit tegyen, akinek ilyen vérnyomáscsökkentője van?

Azt a helyzetet jól ismerő forrás sem tudta megmondani, hogy ez a bizonytalan helyzet meddig tarthat. Annyit tett hozzá, hogy jelen helyzetben az javasolható, hogy akinek megrendült a bizalma a már kiváltott gyógyszerében az keresse fel háziorvosát és vele konzultáljon az esetleges váltásról.

A jelzett alapanyag más forrásból egyéb termékekben is elérhető. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre olyan információ, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be. Ma már az OGYÉI honlapján olvasható közleményben is szerepel az az útmutatás, hogy akik az érintett gyógyszereket szedik "továbbra is folytathatják a terápiát."

Az ügyben az RTL Klub is kereste az OGYÉI-t, de eddig nem kaptak választ kérdéseikre:

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag