Óvatosságra intenek a mentők

A balesetek megelőzését célzó jó tanácsokkal, továbbá a segélyhívásokat hatékonyabbá tevő életmentő applikációval segíti az embereket az ünnepek közeledtével az Országos Mentőszolgálat.

A karácsonyi időszakban gyakran riasztják a mentőket háztartási balesetekhez. Így az Országos Mentőszolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy sütés-főzés közben a forró olaj és víz, illetve a sütő és az onnan kivett edények mind okozhatnak súlyos égési sérüléseket. Ezenkívül az éles szerszámokkal és késekkel szintén nem árt az óvatosság.

Előzzük meg a tüzet és az áramütést

További tippek a balesetmentes karácsonyhoz .

A lakásban elhelyezett gyertyák, csillagszórók, valamint az ismeretlen forrásból származó fényfüzérek szintén veszélyesek lehetnek. Ez utóbbiak esetében jobban tesszük, ha megbízható kereskedőtől vásárolunk, használat előtt pedig ellenőrizzük a szigetelést. Égő gyertyát pedig soha ne hagyjunk őrizetlenül, különösen a karácsonyfa közelében - figyelmeztetett a mentőszolgálat.

karácsony, otthon, baleset
A karácsonyi sütés-főzés gyakran égési vagy vágott sérülésekkel jár.Fotó: Getty Images

Vigyázzunk kint is

A téli hónapokban gyakran riasztják a mentőket a hideg időjárás okozta esetekhez is. A ködös, csapadékos időben megnőhet például a gázolásos balesetek száma, de a csúszós járdák és síkos utak az elesés kockázatát is jelentősen növelik - e téren az idős emberek a legveszélyeztetettebbek. A hideg idő beálltával akár 10-20 percnyi földön fekvés is elég a szervezet lehűléséhez, így kiemelten fontos, hogy a hideg időben közterületen tartózkodó emberek mielőbb megfelelő ellátásban részesüljenek.

Életmentő applikáció

Kiemelték továbbá, hogy a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást és a segítségnyújtást. Az applikációban az előre feltölthető egészségügyi adatok, a GPS-alapú helymeghatározási rendszer, az elsősegélynyújtó kisokos és számos további funkció is hozzájárul ahhoz, hogy a bajbajutott személyek a lehető leggyorsabban a megfelelő ellátásban részesüljenek.

Az applikáció 2020 januárjában indult el - azóta már több mint félmillióan töltötték le, és csaknem 4 ezer segélyhívást indítottak a felhasználók. Az ÉletMentő alkalmazás az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra