Óvatosan örüljünk a napsütésnek!

A nyári napozás kellemetlen mellékhatása lehet a napszúrás, vagy a hőguta. Egy kalappal, pár üveg ásványvízzel azonban mindez megelőzhető. Ám ha mégis jelentkeznének a tünetek, egy légkondicionált szobával és borogatással gyorsan tehetünk ellene.

Az esős, hideg idő után csak óvatosan örüljünk meg a napsütésnek: ha elővigyázatlanok vagyunk, könnyen napszúrást kaphatunk. A napszúrás hátterében vízvesztés – dehidratáció – vagy ritkábban sóvesztés áll. A fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki, amelynek első jelei a vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés, szélsőséges esetben eszméletvesztés. Főleg a gyermekeket kell védeni.

Napszúrást akkor kaphatunk, ha hosszú időt töltünk a napon, túl meleg öltözetben, de jelentős a folyadékvesztés (például izzadás, vagy hasmenés nyomán), nagy melegben végzett fizikai erőfeszítés, a levegő magas páratartalma is okozhatja.

A hőguta súlyosabb

A napszúrástól meg kell különböztetni a hőgutát. Utóbbi akkor lép fel, amikor sokáig vagyunk nagyon meleg levegőn. A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, minek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra, akár 43-44 fokra emelkedhet. A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúráskor észleltekhez, ha azonban a beteg emellett még zavarttá is válik, esetleg percekre elveszti az eszméletét, görcsrohamot kap, vagy nem tud lábra állni, sokkal valószínűbb, hogy hőgutáról van szó. Ha nem ismerjük fel a tüneteket, a hőguta akár veseelégtelenséghez, vagy halálhoz is vezethet.

A napszúrás tünetei

  • Sápadtság
  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Hányinger
  • Hányás
  • Általános gyengeség
  • Szomjúság
  • Étvágytalanság

Mit tegyünk napszúrás esetén?

Ha észleljük magunkon a napszúrás, vagy hőguta tüneteit, ajánlatos azonnal hűvös helyen lefeküdni, ha van mód, klimatizált szobában, egy hideg, nedves kendővel pedig fejünket, karunkat borogatni, súlyosabb esetben hűtőfürdőt venni. Fontos a folyadékpótlás is, szénsavmentes ásványvízzel, vagy akár infúzió bekötésével. Napszúrás esetén pár napig le kell mondani az alkoholról, a kávéról és egyéb koffeint tartalmazó italokról, egy-két napig pedig tilos napfényre menni.

Pár tipp a megelőzésre

Erős napsütés esetén, ha sokáig kint kell tartózkodnia, mindenképpen hordjon fejkendőt, vagy kalapot. Nem tanácsos túl sokáig napozni sem, de mindenképp fontos, hogy rendszeresen nedvesítse meg haját, fejét. Izzadás esetén sokat kell inni, kánikulában pedig lenge öltözködés javasolt. A déli órákban óvakodni kell a fizikai megerőltetéstől és a sporttól.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)