Óriási jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Egy 315 milliárd tonnás darab tört le az antarktiszi Amery parti jégmezőről. A jéghegy területe 1580 négyzetkilométer.

Több mint ötven éve nem szakadt le ekkora darab az Ameryről. Utoljára az 1960-as évek elején született nagyobb jéghegye, az 9 ezer négyzetkilométeres volt. A most letört darabot nagysága miatt folyamatosan monitorozni kell, mert a későbbiekben veszélyt jelenthet a hajózásra. Az Amery a harmadik legnagyobb parti jégmező az Antarktiszon.

jég, jégmező, jégtömb, jéghegy, Antarktisz
jég, jégmező, jégtömb, jéghegy, Antarktisz

Nem a felmelegedés az oka

A tudósok tisztában voltak azzal, hogy a jéghegy le fog törni, azonban több figyelmet fordítottak a most leszakadt darabtól keletre lévő tömbre, amelyet Mozgó Fognak is neveznek, mivel alakja a műholdfelvételeken kiesni készülő tejfogra hasonlít. Mindkét terület ugyanahhoz a repedésrendszerhez tartozott. Helen Fricker, a Scripps Óceánkutató Intézet tudósa 2002-ben azt jósolta, hogy a Mozgó Fog 2010 és 2015 között fog letörni. A Mozgó Fog azonban a helyén maradt, a D28 viszont leszakadt.

Ijesztő dolog derült ki a gleccserekről - részletek itt!

Fontos azonban megjegyezni, hogy a jéghegy születése nincs kapcsolatban a globális felmelegedéssel. A jéghegyek leszakadása a jégfolyamok egyensúlyát tartja fenn a magasabban fekvő területek havazásaival szemben. Műholdas adatok alapján az Amery nagyjából egyensúlyban van a környezetével az erős nyári felmelegedés ellenére is. A kalkulációk szerint a D28 nagyjából 210 méter vastag és mintegy 315 milliárd tonna jeget tartalmaz. Neve az Egyesült Államok országos jégközpontjának (National Ice Center) osztályozási rendszeréből származik, amely negyedekre osztja a Déli-sarkvidéket.

A 2017-ben a Larsen-C selfjégről letört gigantikus A68 jéghegy több mint háromszor nagyobb a D28-nál. A part közeli áramlatok nyugat felé fogják sodorni a D28-at, valószínűleg több év is eltelik, mire darabkora hasad és elolvad.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: