Omikron: erre figyelmeztet a magyar immunológus

Falus András immunológus szerint aki azt mondja, hogy az omikron variáns megjelenésével lecseng a járvány, az bizonytalan hipotézist, spekulációt szólaltat meg. A szakember arról is beszélt: az oltás cáfolhatatlanul a legerősebb, legmegfelelőbb és a legtöbb országban jól bevált védekezési módszer.

Egyre több tudományos bizonyíték igazolja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa enyhébb megbetegedést okoz, mint a korábbi vírusváltozatok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy veszélytelen lenne.

Új jelenség, hogy ennyire rövid a sokszorozódási ideje, és ennyire gyorsan fertőz a koronavírus omikron változata, és hogy gyakorlatilag már nincs olyan család, ahol ne fordulna elő a fertőzöttség. Ahogyan annak klinikai hatása, tehát a kórházi ápolások szükségessége, nem beszélve az elhalálozások számáról - idézi az Infostart Falus Andrást, aki úgy véli: aki azt mondja, hogy ezzel lecseng a járvány, az olyan bizonytalan hipotézist, spekulációt szólaltat meg, amibe ő maga nem merne belemenni.

A koronavírus omikron variánsa rendkívül gyorsan terjed.
A koronavírus omikron variánsa rendkívül gyorsan terjed. Fotó: Getty Images

"Nem tudunk eleget"

A szakember szerint jelenleg annyit lehet kimondani, hogy nem tudunk eleget - még azzal együtt is, hogy a világon hatalmas számban fordul elő ez az új fertőzés. Mint hangsúlyozta, inkább csak reménykedhetünk abban, hogy a fentiek igazak, valamint, hogy a vakcinák, ha nem is teljes mértékben, de nagy védelmet adnak, nem beszélve az egyéb óvintzéekdésekről (maszk, távolságtartás és kézmosás).

Biztató eredmények

Azzal egyébként Falus András is egyetért, hogy az oltás cáfolhatatlanul a legerősebb, legmegfelelőbb és a legtöbb országban jól bevált védekezési módszer. Hozzátette azonban, hogy rengeteg gyógyszerfejlesztés is történik a világban, a különböző nagy gyógyszercégek pedig biztató eredményeket közölnek.

Az immunológus szerint nem az aktív, tehát a vakcina általi immunizáció az egyetlen megoldás, passzív is létezik: ebben az esetben olyan ellenanyagokat állítanak elő, amelyek blokkolják a vírus sejtekbe való behatolását, amivel szintén sokan foglalkoznak, miután hatalmas a motiváció, ha csak az anyagi vonzatát nézzük. Arról is beszélt, hogy bár a monoklonális ellenanyagok hatása nem olyan hosszan tartó, mint a vakcináké, de hatnak.

A kender (Cannabis sativa) két vegyülete elősegítheti az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzését azáltal, hogy meggátolják, hogy a kórokozó behatoljon az emberi sejtekbe - derült ki amerikai kutatók egy friss tanulmányából.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: