Nyomot hagy a zokni? Bajt jelezhet

Különböző egészségügyi problémákra utalhat, ha nyomot hagy a lábunkon a zokni.

Gyakori panasz, hogy estére puffadtak, fájnak, duzzadtak a bokák, a napközben viselt zokni vagy cipő nyomot hagy a bőrön. De ez nemcsak az általános betegségekre utalhat, pajzsmirigy-probléma jele is lehet. Kattintson a részletekért.

Biztosan sokakkal előfordult már, hogy a zoknijuk vöröses nyomokat hagyott a bokájukon vagy a lábszárukon. Ha ez csak egyszer-kétszer fordul elő, az általában annak a jele, hogy a zokniban lévő gumi túlságosan szoros. Ha azonban rendszeresen tapasztalunk ilyesmit, akkor lehet, hogy a testünk így próbálja jelezni, hogy valami nincs rendben. A Brightside.me most összeszedte a leggyakoribb egészségügyi problémákat, melyek a jelenség mögött meghúzódhatnak.

Magas vérnyomásra utalhat

Ha a bokánkon azért vannak rendszeresen zokninyomok, mert a lábunk sokszor van bedagadva, akkor lehet, hogy extra folyadék gyűlik fel az alsó lábszárunkban. Ez általában önmagában nem fájdalmas, de zokniviseléssel együtt már akár kifejezetten kellemetlen érzés is lehet. Amagas vérnyomásgyakran áll a folyadék-visszatartás hátterében - ilyenkor a szív sokkal nehezebben keringeti a vért a testünkben. A felesleges folyadék általában az alsó lábszárban és a lábfejekben gyűlik össze, duzzadást okozva.

zokninyom, magas vérnyomás, visszér
Különböző egészségügyi problémákra utalhat, ha nyomot hagy a lábunkon a zokni. Fotó: Getty Images

Kezdődő visszér

Ha a lábakban található erek meggyengülnek, nem képesek a megfelelő sebességgel visszajuttatni a folyadékot a szívünkbe. Ilyenkor a vér a láb ereiben marad, és fájdalmas lábdagadást okozhat. Ez a jelenség az egyike a visszeresedést kiváltó okoknak. Ha rendszeresen találunk a bokánkon, lábszárunkon zokninyomokat, akkor a testünk lehet, hogy azt próbálja jelezni, hogy az erekből nem jut vissza a vér a szívbe a megfelelő sebességgel.

Dehidratáltság

Ha a szervezetünkbe nem jut elegendő folyadék, az károsíthatja a vérereket. A károsodott erekben pedig apró szivárgások jöhetnek létre, amelyek hatására folyadék szaporodhat fel az ereket körülvevő szövetállományban. Ez a folyadékszaporulat a leggyakrabban a bokák, illetve a lábfej környékén jelenik meg. A bokánkon megjelenő zokninyomok ilyenkor arra is utalhatnak, hogy a testünk dehidratált, és több folyadékot kellene fogyasztanunk.

Gyógyszermellékhatás is lehet

A lábdagadás hátterében akár valamilyen gyógyszermellékhatás is állhat, így ha valamilyen új orvosság szedése után kezdjük el rendszeresen tapasztalni, hogy a zokni nyomokat hagy a lábunk bőrén, akkor érdemes alaposabban átolvasni a gyógyszer dobozában található leírást. Ilyen mellékhatásai lehetnek például az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlóknak, amelyek megváltoztatják a hormonok egyensúlyát a női testben, ez pedig folyadék-visszatartást és lábdagadást válthat ki.

A túl sok só is okozhatja

Ha rendszeresen látjuk a lábunkon a zokninyomokat, akkor érdemes visszafogni a sófogyasztást, törekedni az egészséges testsúlyra, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, illetve adott esetben kompressziós zoknit vagy harisnyát viselni. Emellett próbáljunk meg nem túl sokat ülni, illetve állni egyszerre, és amikor csak tehetjük, hordjunk kényelmes, alacsony sarkú cipőt vagy edzőcipőt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)