Nyakunkon az influenzaszezon, ingyenes az oltás

Október második hetében tízezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A védőoltást idén is mindenki számára ingyenesen biztosítják.

Október 11-17. között az országban 10 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - olvasható ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumának adataiból.

Kemény influenzaszezon jöhet a szakértők szerint Több új kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy durva lesz az idei influenzaszezon. Éppen ezért sok szakértő már most arra biztatja az embereket, hogy oltassák be magukat.

A betegek több mint fele 34 év alatti

A közlemény szerint a betegek az alábbi korcsoportokból kerültek ki:

  • 24 százalékuk 0-14 éves gyermek;
  • 31,2 százalék 15-34 éves fiatal felnőtt;
  • 2,7 százalék a 35-59 évesek,
  • 12,1 százalék pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett az NNK szerint: a megbetegedések egy Fejér megyei óvodában fordultak elő. A beküldött légúti mintákból két betegnél a laboratóriumi vizsgálatok RS vírus (egy óriássejtes, egyszálú RNS-vírus, amely a légutakat támadja meg) jelenlétét mutatták ki. Országszerte összesen 33 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába, ezek egyikéből sem mutatták ki az influenzavírust, négy betegnék az RS vírus állt a tünetek hátterében.

Tízezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel egy hét alatt. Fotó: Getty Images
Tízezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel egy hét alatt. Fotó: Getty Images

Idén is ingyenes az influenza elleni oltás

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is ingyen biztosítják az influenza elleni védőoltást - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszter hétfőn. Az oltás napokon belül elérhető lesz a házi- és üzemorvosoknál. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár. Ezért mindenkit arra biztatnak, hogy éljenek a lehetőséggel és adassák be maguknak az oltást.

A vakcinák napokon belül elérhetőek lesznek a háziorvosoknál és az üzemorvosoknál - olvasható a közleményben. Kiemelték, az influenza elleni oltás elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy a szövődményei nagy kockázatot jelentenek.

Miközben a koronavírus-pandémia negyedik hulláma Magyarországon is felszállóágban van, sok szakember az elmúlt évek legsúlyosabb influenzajárványától tart. Mi történik, ha mindkét vírussal egyszerre fertőződünk meg?

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: