"Nem mondhatunk le az atomenergiáról"

Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor vissza kell szorítani a fosszilis erőművek működését, az atomenergiáról pedig nem mondhatunk le - emelte ki Áder János köztársasági elnök.

Megállítható a klímaváltozás. Ez kell hozzá!

"Ha azt akarjuk, hogy az életszínvonal ne változzon, akkor stabilan, kiszámíthatóan, ingadozás nélkül rendelkezésre álló energiára van szükség" - hangsúlyozta az államfő a "Klímaváltozás, vízválság, egészség. Merre tart a világ? Mit tegyünk?" című, paksi diákoknak szóló előadásában. A hazai helyzetről szólva elmondta, a domborzati viszonyok miatt víz nem áll rendelkezésre, így az atomenergiát csak fosszilis erőművekkel lehetne pótolni, de az a klímacélok elérését lehetetlenítené el. A klímaváltozás megfékezése érdekében nem mondhatunk le az atomenergiáról - szögezte le.

atomenergia, atomerőmű, klímaváltozás, globális felmelegedés, fosszilis energiahordozók, kibocsátás csökkentése,
atomenergia, atomerőmű, klímaváltozás, globális felmelegedés, fosszilis energiahordozók, kibocsátás csökkentése,

Az atomenergia lehet a megoldás

Minden tudományos értekezés azt támasztja alá, hogy a párizsi klímacélok megvalósítása atomenergia nélkül nem lehetséges. Magyarország ezért döntött úgy, hogy bővíti az atomerőművi, és megtízszerezi a naperőművi kapacitást, amely így eléri a hétezer megawattot. 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százaléka szén-dioxidmentes lesz - magyarázta.

A Paksi Atomerőmű egyébként a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Európa egyik legbiztonságosabb erőműve, ami az ott dolgozók szakmai hozzáértésének köszönhető. A két új blokk a most üzemelő négy blokkot váltja majd fel - tette hozzá.

Mit kellene tenni?

A klímacélok elérése érdekében a geotermikus energia használatának növelésére, a szénerőművek bezárására és a közlekedés zöldítésére lenne szükség az államfő szerint. Fontos továbbá, hogy az energiaigényes iparágakban technológiaváltás történjen, a mezőgazdaságban pedig új takarmányokat vezetéssenek be, hogy ezzel is csökkenjen a metánkibocsátás. Az erdőterületet ugyanakkor tovább kell növelni - részletezte Áder János.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció