Nem jó alacsony hőmérsékleten mosni

Gyógyszereknek ellenálló kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek - állapították meg a Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás után.

A mosás a mindennapok része, amit szeretnénk minél gyorsabban és hatékonyabban elvégezni. Emiatt számtalan mítosz, trükk és praktika terjedt el. De vajon mindegyik igaz? A válaszért kattintson ide!

Egy németországi gyerekkórház újszülött osztályán egy rutinszerű higiéniai ellenőrzése során derült ki, hogy elszaporodott a Klebsiella oxytoca nevű baktérium. A kórokozó gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzéseket, legrosszabb esetben pedig halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszist) okozhat. A forrás egy szokványos mosógép volt, amelyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták. A Klebsiella oxytoca baktériumnak ez a típusa olyan ritka, hogy még az országos adatbankban sem szerepelt.

A mosógép is komoly fertőzések forrása lehet. Fotó: iStock
A mosógép is komoly fertőzések forrása lehet. Fotó: iStock

Jobb résen lenni

Bár a fenti esetben nem történt veszélyes fertőzés, mégis tanulságos volt a történet. Felhívta ugyanis a figyelmet arra, hogy azokban a háztartásokban, ahol ápolásra szoruló emberek élnek, antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedhetnek a mosógépekben. A szakemberek szerint ezekben a szerkezetekben elszaporodhatnak az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok, majd a kimosott ruhákon keresztül az emberekre is átterjedhetnek. Ez azért jelent nagy veszélyt, mert környezetvédelmi okokból egyre több ember mossa alacsonyabb hőmérsékleten a ruháit. Ez kevesebb energiát fogyaszt, viszont komoly fertőzésveszélyt is rejt magában.

Azokban a háztartásokban azonban, ahol ápolásra szoruló, nyílt sebekkel vagy katéterrel élő idősek, esetleg gennyes sérülésektől vagy fertőzésektől szenvedő emberek laknak, a ruhákat magasabb hőmérsékleten - akár 60 Celsius-fokon - kell mosni, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését. A higiéniai szakértők szerint ez egyre nagyobb kihívást fog jelenteni, a családok által ellátott ápolásra szoruló személyek száma ugyanis folyamatosan növekszik.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: