Nébih: megbuktak az étrend-kiegészítők

A vizsgált étrend-kiegészítők több mint 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok által végzett kutatás során.

Az internetes ellenőrzés során rendelt termékek 87 százalékánál találtak valamilyen hibát az ellenőrök. A boltok polcain elérhető 92 termék vizsgálata során testtömeg-csökkentőket, potencianövelőket, vitaminokat, halolajokat , proteineket is ellenőriztek. A talált hiányosságok 39 százaléka minőségi, illetve összetételbeli, 9 százaléka élelmiszer-biztonsági, 71 százaléka pedig jelölési probléma volt - ismertette közleményében a Laboratorium.hu portál.

A potencianövelők és a fogyást segítő anyagok nagy mértékben nem feleltek meg az elvárásoknak: 87 százalékuknál jelölési hibát találtak, 26 százalékuknál jelölési hiba és biztonsági probléma merült fel. Sok termékben gyógyszer-hatóanyagokat találtak, ami tiltott, de jellemzőek voltak a fordítási hibák is. A számos hiba között kiemelkedik, hogy volt olyan C-vitamin, amely egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat .

A vizsgált étrend-kiegészítők közel kétharmada volt hibás
A vizsgált étrend-kiegészítők közel kétharmada volt hibás

Évente 1000-2000 új étrend-kiegészítő jelenik meg a piacon, azonban ezeknek csaknem a fele nem felel meg az előírásoknak. Magyarországon az étrend-kiegészítők negyedét a sportolóknak szánt termékek teszik ki, a szabadidő-sportolóknak pedig közel 70 százaléka fogyaszt ilyen készítményeket.

A rákbetegek számára elérhetőek olyan gyógyászati célra szánt tápszerek, amelyek segítségével könnyebben biztosíthatják szervezetük megfelelő ellátottságát. Részletek itt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.