Nagy árat fizetünk a légkondicionálásért

A kánikulát otthon egy légkondicionálóval lehet legkönnyebben átvészelni, ez azonban újabb jelentős tétellel járul hozzá a klímaváltozáshoz.

A globális felmelegedés hatásai már napjainkban is érződnek, a folyamat azonban távolról sem ért még véget. Hogyha a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, és az ember semmilyen módon nem próbál gátat szabni a folyamatoknak, úgy az évszázad végéig 4-5 Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet. A felmelegedés mértéke azonban az energiahatékonyság egyetlen részterületén, a légkondicionáló berendezések klímabarát fejlesztése és hatékonyságjavítása által önmagában mintegy 20-25 százalékkal korlátozható - írja a Portfolio.hu.

A globális felmelegedést mindannyian érzékeljük, hiszen mostanában valamennyi évszakban magasabb hőmérsékleteket tapasztalunk a korábban megszokottaknál. A mérsékelt égövön, ahol élünk ezt akár kellemesnek is gondolhatnánk, de számos hátulütője van a folyamatnak, például durván fenyegeti az egészségünket. Bővebben a hatásokról az alábbi cikkben írtunk!

Másfél milliárddal nőhet a klímák száma

Számítások szerint a klímák hatékonyabbá és környezetbarátabbá tételével mintegy 89,7 gigatonnával lehetne visszafogni a globális üvegházgáz-kibocsátást, vagyis nagyobb mértékben, mint amelyet abban az esetben érhetne el az emberiség, ha 2050-ig a szélenergia részarányát jóval 20 százalék fölé emelné a világ energiaellátásában.

Egyre több házba szerelnek be légkondicionálót
Egyre több házba szerelnek be légkondicionálót

A klímaberendezések piacán éppen egy hatalmas robbanás következett be, főképp az ázsiai piacon, illetve Afrika bizonyos részein nőtt drasztikusan a kereslet a szerkezetek iránt. Az előrejelzés szerint ezekben a régiókban 1,5 milliárddal bővülhet a légkondicionáló állomány 2050-ig. Mindez természetesen a villamosenergia-kereslet masszív emelkedésével jár majd, hozzájárulva új erőművek százainak építéséhez.

A hűtőberendezésekben korábban klór-fluorkarbon gázokat (CFC) alkalmaztak hűtőközegként, azonban az ózonrétegre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt ezeket néhány évtizede fluorozott szénhidrogénekkel (HFC) váltották ki. Ezek a szénhidrogének a globális felmelegedésre óriási, ma még teljesen fel nem is mért hatással vannak. Bizonyos kutatások szerint több ezerszer károsabbak, mint a szén-dioxid. A HFC-k lehetséges betiltása világszerte téma, bár a nagyhatalmak közül az Egyesült Államok is látványosan tartózkodnak az ezt célzó tárgyalásoktól.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag