Nagy baj okozhat, ha nem látszik a házszám

„Segíts, hogy megtaláljunk!” címmel nagyszabású figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta Zrt. az Országos Mentőszolgálat támogatásával. Céljuk, hogy jelezzék, mennyire fontos a házszám és a több címadat.

A házszámok, ajtók, csengők és levélszekrények hiánya vagy nem megfelelő jelölése nemcsak a sikeres kézbesítésnek szab gátat, hanem a mentők munkáját is megnehezíti, így akár életek is múlhatnak a hiányosságokon – hangsúlyozza figyelemfelhívó kampányában a Magyar Posta és az Országos Mentőszolgálat.

Magyar Posta, Országos Mentőszolgálat, cím
Minden perc késlekedés jelentősen rontja a bajbajutott személy túlélési esélyeit. Fotó: Getty Images

Az épületek hetedén nincs házszám

A Magyar Posta Zrt. friss, reprezentatív felmérése szerint minden hetedik ingatlanról hiányzik a házszám, valamint a lakosság csaknem felénél jelent problémát a nevek beazonosítása a levélszekrényen. Ugyanez a kapucsengőknél is megfigyelhető: a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy vagy hiányzik a neve a nyomógomb mellől, vagy ott van ugyan, de olvashatatlan. Tíz bejárati ajtó közül pedig hatról hiányzik vagy nem azonosítható be a címadat. Emiatt a kézbesítők lassabban vagy egyáltalán nem tudják kézbesíteni a küldeményeket.

„A lakosság segítségére is szükségünk van. A Magyar Posta Zrt. arra kér mindenkit, hogy győződjön meg arról, jól látható-e a házszáma, az ajtószáma, a lakásban lakók neve, van-e zárható, névvel ellátott levélszekrénye és működő csengője” – emelte ki Panulin Ildikó, a vállalat szóvivője.

Az életmentést is akadályozza a hiányzó házszám

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalára feltöltött videóban elhangzik , hogy a mentők évente több mint 1,2 millió riasztást kapnak Magyarországon, és mindennap 100-nál is több olyan eset van, ami valódi életveszély, például szívmegállás, erős vérzés vagy légúti elzáródás miatt. Ilyenkor minden perc késlekedés jelentősen rontja a bajbajutott személy túlélési esélyeit – figyelmeztetett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)