Nagy baj okozhat, ha nem látszik a házszám

„Segíts, hogy megtaláljunk!” címmel nagyszabású figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta Zrt. az Országos Mentőszolgálat támogatásával. Céljuk, hogy jelezzék, mennyire fontos a házszám és a több címadat.

A házszámok, ajtók, csengők és levélszekrények hiánya vagy nem megfelelő jelölése nemcsak a sikeres kézbesítésnek szab gátat, hanem a mentők munkáját is megnehezíti, így akár életek is múlhatnak a hiányosságokon – hangsúlyozza figyelemfelhívó kampányában a Magyar Posta és az Országos Mentőszolgálat.

Magyar Posta, Országos Mentőszolgálat, cím
Minden perc késlekedés jelentősen rontja a bajbajutott személy túlélési esélyeit. Fotó: Getty Images

Az épületek hetedén nincs házszám

A Magyar Posta Zrt. friss, reprezentatív felmérése szerint minden hetedik ingatlanról hiányzik a házszám, valamint a lakosság csaknem felénél jelent problémát a nevek beazonosítása a levélszekrényen. Ugyanez a kapucsengőknél is megfigyelhető: a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy vagy hiányzik a neve a nyomógomb mellől, vagy ott van ugyan, de olvashatatlan. Tíz bejárati ajtó közül pedig hatról hiányzik vagy nem azonosítható be a címadat. Emiatt a kézbesítők lassabban vagy egyáltalán nem tudják kézbesíteni a küldeményeket.

„A lakosság segítségére is szükségünk van. A Magyar Posta Zrt. arra kér mindenkit, hogy győződjön meg arról, jól látható-e a házszáma, az ajtószáma, a lakásban lakók neve, van-e zárható, névvel ellátott levélszekrénye és működő csengője” – emelte ki Panulin Ildikó, a vállalat szóvivője.

Az életmentést is akadályozza a hiányzó házszám

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalára feltöltött videóban elhangzik , hogy a mentők évente több mint 1,2 millió riasztást kapnak Magyarországon, és mindennap 100-nál is több olyan eset van, ami valódi életveszély, például szívmegállás, erős vérzés vagy légúti elzáródás miatt. Ilyenkor minden perc késlekedés jelentősen rontja a bajbajutott személy túlélési esélyeit – figyelmeztetett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)