Nagy a baj több tengerparti városban

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik - derül ki egy több évet felölelő kutatásból.

A szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA kutatói 2014 és 2020 között összesen 48 nagyváros műholdas felvételét tanulmányozták annak érdekében, hogy megállapítsák, a vizsgált időszakban ezek mennyit süllyedtek. A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy minden városban – különböző mértékben – süllyedt a talaj, 44-ben pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

felmelegedés
Gyorsan süllyednek a part menti városok. Fotó: Getty Images

Korábbi tanulmányok szerint a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ami emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára. Ezek közül sok egyéb gondokkal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A probléma összetett

Korábbi kutatások szerint a tengerek szintje az olvadó jégsapkáknak köszönhetően évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmányból pedig az is kiderül, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatásban Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említik. Az elsőben a süllyedés évente 16,2 milliméternyi, utóbbinál pedig amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +15, +25 °C
Minimum: +9, +15 °C

Változékony idő lesz, akár ismétlődő jelleggel is kialakulhat eső, zápor, egy-két helyen zivatar. Élénk lesz a déli, délnyugati szél, 15, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken továbbra is kettősfront hata szervezetre. A keringési panaszok az arra hajlamosak körében nem mérséklődnek számottevően, emellett a fejfájás és az ízületi problémák is gyakoriak lehetnek. A tartós tünetek a következő napokban is előjöhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: