Nagy a baj több tengerparti városban

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik - derül ki egy több évet felölelő kutatásból.

A szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA kutatói 2014 és 2020 között összesen 48 nagyváros műholdas felvételét tanulmányozták annak érdekében, hogy megállapítsák, a vizsgált időszakban ezek mennyit süllyedtek. A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy minden városban – különböző mértékben – süllyedt a talaj, 44-ben pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

felmelegedés
Gyorsan süllyednek a part menti városok. Fotó: Getty Images

Korábbi tanulmányok szerint a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ami emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára. Ezek közül sok egyéb gondokkal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A probléma összetett

Korábbi kutatások szerint a tengerek szintje az olvadó jégsapkáknak köszönhetően évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmányból pedig az is kiderül, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatásban Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említik. Az elsőben a süllyedés évente 16,2 milliméternyi, utóbbinál pedig amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: