Munka kánikulában: van, ami segíthet

A többnapos kánikula és a fizikai munka együttese megnöveli a hőártalmak – például a hőséggörcsök, a hőkimerülés vagy a hőguta – kialakulásának kockázatát. A hőstressz, kiszáradás szélsőséges esetben életveszélyes is lehet – figyelmeztetett a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A hőségnek betudható élettani változások – például a figyelmetlenség, a fáradékonyság, a hosszabb reakcióidő, de akár az izzadságtól csúszós kéz is – munkahelyi balesethez vezethetnek, az extrém melegben végzett fizikai munka pedig a hőártalmak kockázatát is fokozza. Ezért a munkaadóknak elővigyázatossági intézkedésekkel kell segíteniük a hőhullámok és az erős UV-sugárzás egészségkárosító hatásainak mérséklését –hangsúlyozta a TIM.

kánikula, munkahely, hőség hatása
A többnapos kánikula és a fizikai munka együttese megnöveli a hőártalmak kockázatát. Fotó: Getty Images

Erről kell gondoskodnia a munkaadónak

A munkaadók kötelesek gondoskodni a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A folyadékveszteség pótlására a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben védőitalt, 14-16 Celsius-fokos ivóvizet kell biztosítani, a higiénés követelmények betartásával. Továbbá ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy negyedóránként-húszpercenként akkor is igyanak egy pohárral , ha éppen nem érzik szomjasnak magukat. A kávé, illetve a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását azonban érdemes mellőzniük, mert ezek dehidratálhatják a szervezetet.

Megfelelő munkaszervezéssel kell biztosítani a rendszeresen beiktatott pihenőidőt is, valamint azt, hogy a szüneteket lehetőleg hűvösebb környezetben tölthessék el a dolgozók – olyan helyen, ahol kényelmesen le is tudnak ülni. Az intenzív hőség első napjaiban érdemes rövidebb munkaperiódusokkal és hosszabb munkaközi szünetekkel elősegíteni a kánikulához való alkalmazkodást.

Figyelni kell arra is, hogy a munkavállalók csak keveset tartózkodjanak a tűző napon, és a szabadban dolgozók egymást váltva ragadják meg a lapátnyelet. Ha megoldható, a leginkább kritikus napszakban, 11 és 15 óra között kizárólag sátorlappal, ponyvával árnyékolt területen folyjon a munka. Mindezek mellett egy mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken, rosszullét esetére.

Fontos, hogy felismerjük a baljós tüneteket

A munkavédelmi oktatás során fel kell készíteni a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni is tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit . Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy ha bármilyen panaszuk van, vagy ha kollégájukon tapasztalják a rosszullét jeleit, a munkát azonnal hagyják abba, és kérjenek munkahelyi elsősegélyt vagy orvosi ellátást. Javasolt kijelölni egy dolgozót a megelőző intézkedések betartásának felügyeletére.

A Technológiai és Ipari Minisztérium egyébként elrendelte, hogy az ország összes kormányhivatala egységes szempontrendszer szerint célvizsgálatot folytasson a szükséges intézkedések betartatása, valamint a hőség kedvezőtlen hatásainak megelőzése érdekében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)