Mit tegyünk az égési sérülésekkel?

A gyerekek sokszor kíváncsiak: szeretik megérinteni, megfogni, megkóstolni a dolgokat. Ez azonban abban az esetben, ha a dolgok forróak, akár súlyos égési sérülésekhez is vezethet. Mit tegyünk, ha előfordul egy ilyen baleset?

A forrázások a leggyakoribb balesetek közé tartoznak. A kisebb égési sérülések biztonságosan és jól kezelhetők otthoni körülmények között, de vannak olyan körülmények, amelyek esetén az orvosi segítség nem mellőzhető.

Forrázás

A forrázások a leggyakoribb háztartási balesetek közé tartoznak. Többségük otthon következik be, amikor forró víz/gőz, olaj vagy zsír kerül a bőrre. A bőrnek csupán a külső rétegét (a felhámot) érintő, elsőfokú égési sérülés esetén bőrpír és érzékenység, valamint duzzanat jelentkezik. Nyílt láng és gőz a felhám alatt az irhát is károsíthatja. Az ilyen másodfokú sérüléseket erősebbfájdalomés hólyagosodás kíséri.

Mikor hívjunk azonnal orvost?

 • Ha súlyos égésről (másod-harmadfokú) van szó.
 • Ha az égési sérülés 5-8 cm-nél nagyobb vagy a test 10 százalékát érinti. Ebben az esetben nem jó, ha hideg borogatást alkalmazunk, mert a kihűlést kockáztatjuk; inkább használjunk tiszta száraz kendőt a seb beborítására.
 • Ha tűz, elektromosság vagy vegyszer okozta a sérülést.
 • Ha a sérülés érinti az arcot, a fejbőrt, a kezeket, az ízületi felszíneket vagy a genitáliákat.
 • Ha duzzanat, genny vagy egyre növekvő bőrpír jelentkezik a sérült helyen.
 • Amilyen hamar csak lehet, tartsuk a megégett bőrfelületet folyó hideg víz alá legalább 10 percig. Ha nincs a közelben csap, alkalmazzunk valamilyen más hideg folyadékot, de az ne legyen jéghideg! A komolyabb felületes sérülések hűtésére a "20-as szabály" vonatkozik: 20 percen belül, legalább 20 percen át, 20 °C-os vízzel hűtjük a sebet.

  Fedjük be lazán steril kötszerrel az égési sérülést. Nedves ruhát is helyezhetünk a kötés tetejére, hogy a kezdeti, 10 perces folyó vizes kezelés után tovább hűtsük a sérülést.

  A szájüreg égési sérülését gyorsan hűtsük le. Öblögessünk hideg vízzel 5-10 percig, vagy amíg a fájdalom nem enyhül. Ha van kéznél jégkocka, szopogassuk, amíg az égető érzés el nem múlik.

  Az égési sérüléseket célszerű streil kötszerrel ellátni

  Az égési sérüléseket célszerű streil kötszerrel ellátni

  Nyílt láng

  Ha az égést nyílt láng okozza, először is azonnal szüntessük meg a láng forrását. Ha a ruházat lángra kap, vessük magát a földre és fojtsuk el, hengergőzzünk meg a talajon, amíg a láng meg nem szűnik. A bőrbe ragadt, beleégett ruházatot, egyéb anyagot ne próbáljuk meg eltávolítani a sebekből, inkább vágjuk körbe. Ha az égési sérülés másod- vagy harmadfokú, akkor azonnal mentőt kell hívni, könnyebb égési sérülésnél a fent írtak szerint járjunk el.

  Elektromos áram, vegyszer

  Ha az égést elektromos áram vagy kémiai anyag okozta, akkor egyéb teendőink is vannak. Ha az elektromosság az ok, akkor először is meg kell győződni arról, hogy a sérült már nincs kapcsolatban azzal a tárggyal, ami megrázta - így megelőzhető az, hogy más is megsérüljön.

  Ha a sérülést kémiai anyag okozta, akkor fontos, hogy a sebet azonnal öblítsük ki: legalább 5 percen át tartsuk folyó vízbe. Fontos, hogy a sérült öltözékét hagyjuk rajta, amíg el nem kezdtük kiöblíteni a sebesülést. Ha csak kis mértékű a kémiai anyag okozta sérülés, akkor elegendő, ha 10-20 percig öblítjük a sebet, majd utána steril gézzel bekötözzük, és ezután látogatjuk meg az orvost. A vegyszer csomagolását ne felejtsük el magunkkal vinni a kórházba.

  Ha azonban a kémiai anyag okozta égés a szemet vagy a száj környékét is érinti, akkor azonnali orvosi segítségre van szükség. Ha a gyermek le is nyelte a káros anyagot, akkor is azonnal hívni kell a mentőket.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +32, +37 °C
  Minimum: +14, +22 °C

  Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)