Miért nem hajlandóak sokan maszkot hordani?

Bár egyre több helyen kötelező az orrot és szájat eltakaró védőmaszk - vagy legalább kendő - viselete, több ember nem tartja be ezt a szabályt. Amerikai szakértők foglalták össze, milyen pszichológiai okai lehetnek ennek az ellenállásnak.

A SARS-CoV-2 egyik veszélyes tulajdonsága, hogy sok fertőzött tünetmentes marad, vagy csak nagyon enyhe panaszokkal jelentkezik nála a betegség, emiatt észrevétlenül terjedhet a vírus. Éppen ezért a szakértők már régóta azt tanácsolják, hogy aki elhagyja otthonát, minden esetben használjon védőmaszkot, ezzel is védve embertársait. Az utóbbi hetekben pedig több országban kötelezővé is tették a maszkviselést bizonyos helyeken, hazánkban például a tömegközlekedési eszközökön és bevásárláskor.

Így tisztítsuk a házilag készült maszkot A maszkviselés a koronavírus terjedése elleni védekezés egyik alappillére, és a legtöbben textilből készült maszkokat használnak erre a célra. Az anyaguk miatt pedig nem mindegy, hogy hogyan és milyen gyakran tisztítjuk őket. Korábbi cikkünkben erre vonatkozólag olvashat tanácsokat.

Az operatív törzs beszámolója szerint a magyar emberek jelentős része be is tartja ezt a szabályt, ám külföldön - főleg Amerikában - sok ellenpéldát látni. Michiganben tiltakozást is rendeztek a korlátozások és a kötelező maszkviselés miatt, sőt az állam egyik városában egy biztonsági őrt lelőttek, amiért maszk nélkül nem akart beengedni egy vásárlót a boltba. Ez természetesen már extrém magatartás, de vajon mi az oka, hogy egyesek ennyire nem akarják elfogadni a saját és környezetük érdekében hozott intézkedéseket?

Bár a járvány kitörésekor tömegével vásárolták fel az arcmaszkokat, mégis sok ember nem hajlandó hordani. Fotó: Getty Images
Bár a járvány kitörésekor tömegével vásárolták fel az arcmaszkokat, sokan most nem hajlandók hordani. Fotó: Getty Images

A szabadság korlátozása

Sokan természetüknél fogva, ösztönszerűen lázadni kezdenek, ha valamit megparancsolnak neki - magyarázza Steven Taylor klinikai pszichológus, A pandémiák pszichológiája című kötet szerzője. A szakember szerint ezek az emberek mindennél többre tartják a szabadságukat, nem hajlandók alávetni magukat a korlátozásoknak, még akkor sem, ha ideiglenes intézkedésekről van szó, mint amilyen most a maszkviselés. Azzal védekeznek, hogy a járványügyi szabályok alkotmányellenesek, de ez nem igaz, ellenük erőszakosan fellépni viszont bűncselekmény - hívta fel rá a figyelmet.

A félelem jele lenne?

Vannak, akik azért nem hajlandóak felvenni védőmaszkot, mert úgy vélik, azzal beismernék, hogy rettegnek a koronavírus-fertőzéstől. Nem akarnak gyengének tűnni, és azt üzenni a környezetüknek, hogy félnek. "Valószínűleg nem akarnak szembenézni saját félelmeikkel, ezért azzal kompenzálnak, hogy megtagadják a maszkviselést" - véli David Abrams, New York Egyetem pszichológus professzora. Afélelemleplezése egyébként az állatvilágban is megfigyelhető ösztön, így természetes viselkedésnek tekinthető, de tény, hogy a jelenlegi helyzetben veszélyes.

Kényelmetlen a viseletük

Tény, hogy a védőmaszk nem éppen komfortos. A lazább, sebészi maszkot vagy textilből készült darabot könnyebb megszokni, de abban is sokaknak melege van, nehezebben kapnak levegőt, a szemüveget viselőknél pedig bosszantó a lencsék párásodása. A komolyabb, szűrővel ellátott védőmaszkok pedig már nyomják is az arcot, ezért hosszú távon fájdalmasak.

Sokan emiatt kibúvókat keresnek, fel-le húzogatják a maszkot, csak a szájukat takarják el, ezzel viszont a hatékonyságukat csökkentik. Részben amiatt, mert más embertársaiktól is ezt látják, így azt gondolják, "miért éppen nekem kéne szigorúan tartanom magam a szabályokhoz?". Pszichológusok szerint fontos lenne, hogy minél többen fegyelmezetten betartsuk a helyes maszkviselés szabályait, ezzel pedig jó példát mutassunk másoknak. A tömegnek ugyanis nagy hatása van: ha azt látjuk környezetünkben, hogy a maszkviselés szinte már természetes, könnyebben megszokjuk a kényelmetlenségeket is.

Forrás: CNN

Csökkenhet az árkülönbség Budapest és vidék között - Az nlc.hu cikkéből megtudhatja, hogyan változtatta meg a lakáspiacot a járvány.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: