Mérgező anyagokat találtak a pelenkákban

A csecsemők 90 százaléka használja világszerte azokat a pelenkákat, amelyekben már korábbi kutatások is veszélyes vegyszereket azonosítottak.

Ijesztő eredménnyel zárult az ANSES nevű ügynökség 2019-ben végzett vizsgálata, melyben a világ legnagyobb eldobható pelenkákat gyártó cégeit vették górcső alá. Az eredmények szerint összesen 38 veszélyt jelentő vegyszerre bukkantak az Európa több országában is értékesített termékekben. A gyártók a legtöbb káros anyagot azóta száműzték termékeikből, a szintén veszélyesnek ítélt formaldehidet azonban még mindig használják – olvasható az Euronews cikkében.

Még mindig tartalmaz rákkeltő anyagot

Európában percenként nagyjából 1000 darab pelenkát gyártanak. A korábbi tanulmány több olyan vegyszert is azonosított ezekben a termékekben, amelyek megzavarják a hormonokat, valamint befolyásolhatják a termékenységet és súlyos betegségek veszélyét növelhetik meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gyermekek különösen érzékenyek lehetnek ezekre a vegyi anyagokra.

pelenka, mérgező anyag, formaldehid
Mérgező anyagokat találtak a pelenkákban. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A korábbi kutatásokat követően az ANSES megismételte a kísérleteket, kilenc nagy márkát vizsgálva. A korábbi kutatásokban azonosított vegyi anyagok közül csak egyet találtak, a formaldehidet, ami arra utal, hogy a gyártók reagáltak a kutatásban összefoglalt figyelmeztetésekre. A formaldehidet számos más termékben is megtalálható, komplexebb vegyületek előállításához használják. Kimutatták ugyanakkor, hogy veszélyes vegyület, amely nagy dózisban rákkeltő is lehet.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség elismeri a lehetséges kockázatokat, és nem javasolja a vegyi anyag használatát, de arra is hivatkoztak, hogy a francia kutatók nem tudták megfelelően bizonyítani a gyermekeket érintő kockázatot. Az EDANA a kutatás eredményeinek közlésekor is hangsúlyozta: a termékekben csupán olyan kis mennyiségben találták meg a problémás vegyszert, amely nem jelent veszélyt a csecsemők egészségére.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)