Meggyújtották a Földet a fővárosban

Egy, a budapesti Hősök terén elhelyezett lángoló Földdel hívta fel a figyelmet szerdán a Greenpeace arra, hogy klímavészhelyzet van, így nem élhetünk továbbra is úgy, mint eddig.

Milyen következményekkel jár, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet? Részletek itt.

"A bolygónk Brazíliától Szibérián át Indonéziáig lángokban áll, a sarkvidékeken olvadnak a jégsapkák, az óceánjainkat megállás nélkül szennyezzük. Mindezeknek fajok milliói esnek áldozatul. Az emberiség saját életfeltételeit és ezzel önmagát pusztítja. Magyarországon már 1,2 fokkal melegebb van, mint 100 évvel ezelőtt - ez gyorsabb mértékű melegedés, mint a világátlag. A hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban körülbelül 15 százalékkal emelkedett meg az elmúlt 10 évben. A Duna rekordokat döntő, extrém alacsony vízszintje 2018-ban, az idei tavaszi súlyos aszály, és a hazánkban megjelenő trópusi betegségek mind azt mutatják, hogy a klímaválság Magyarországot sem kíméli" - hívták fel a figyelmet a Hősök téri demonstráció kapcsán kiadott közleményükben a környezetvédők.

A Greenpeace aktivistáinak lángoló földgömböt ábrázoló installációja Budapesten, a Hősök terén 2019. szeptember 4-én. A környezetvédő szervezet az akcióval a klímavészhelyzetre akarja felhívni a figyelmet.
A Greenpeace aktivistáinak lángoló földgömböt ábrázoló installációja. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Greenpeace Magyarország éppen ezért mindenkit cselekvésre buzdít. A szervezet létrehozott egy petíciót, amiben az élet minden területén gyors, radikális lépéseket sürget, beleértve a magyar kormány tevékenységét is. "Változásra van szükség egyéni- és rendszerszinten egyaránt. Át kell alakítanunk a közlekedésünket, az energiarendszereinket, a fogyasztási szokásainkat, és az egész gazdaságunkat. Magyarország még mindig az uniós átlag alatt teljesít a megújulók terén, és 2030-ra is csak az uniós minimumkövetelményt, a 20 százalékos részarányt vállaltuk, miközben a fosszilis energiahordozóktól sürgősen meg kell válnunk" - fogalmazott Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

"Klímavészhelyzetben nemzeti és nemzetközi összefogásra egyaránt szükség van. Egy globalizált világban nekünk, magyaroknak is szerepünk és felelősségünk van abban, hogy ég az esőerdő. Ezért fontos, hogy minden erőnkkel támogassuk a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket. De ez nem elég. Ha azt akarjuk, hogy ne legyenek pár éven belül Magyarországon is súlyos élelmezési és vízproblémáink, most kell cselekednünk! Meg kell óvnunk az élővilágunkat, erdeinket, vizeinket, át kell alakítani a mezőgazdaságunkat" - hangsúlyozta Rodics Katalin, a szervezet agrárkampány-felelőse.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: