+7° - +23°
Kettős front

Lezuhant gép: a becsapódás darabokra szaggatta az áldozatokat

Szerdán a mentőegységek megkezdték az első áldozatok maradványainak biztonságba helyezését. A mentést leírhatatlan körülmények nehezítik.

A katasztrófa helyszínen 150 utas maradványait kell, illetve kellene megtalálniuk a mentőcsapatoknak. A francia Digne településének rendőrségi szóvivője arról számolt be, hogy földi maradványokat szállítottak el a helyszínről. Egyelőre nem adtak információt a francia hatóságok arról, hogy hány áldozat holttestét sikerült kimenteniük a helyszínről. (A helyszínt szigorúan őrzik, a környéken ugyanis érdeklődők is feltűntek, de farkasok is lehetnek a térségben.)
A becsapódás helyszíne nagyon nehezen járható a francia Alpokban: csak helikopterrel vagy gyalog közelíthető meg. Másrészt a testek súlyosan roncsolódtak, a becsapódás ereje olyan iszonyatos volt, hogy darabokra szaggatta az áldozatokat. A gép roncsai is apró töredékekként szóródtak szét a környéken - írja a német Spiegel Online.

A jelenlegi adatok szerint 18 ország állampolgárai estek áldozatul a katasztrófának. A 150 utas közül a legtöbb, 72 német volt.

A tekintélyes francia lap, a Le Monde is azt írja a roncsokról, hogy a gép szinte "porrá tört", így különösen nehéz dolguk van a mentőegységeknek. Különleges szállítási eljárásokat alkalmaznak - mindebből arra lehet következtetni, hogy az áldozatok testéből csak egyes részeket találhattak meg a mentőegységek. A testek azonosítása több napig tarthat - nyilatkozta a francia lap szerint Brice Robin a marseille-i ügyészség képviseletében.

"Minden szinte porrá zúzódott" - mondták a Le Monde-nak azok a mentők, akik névtelenséget kértek nyilatkozatuk közlésekor. Konfettiként szóródtak szét a roncsok, csak a futómű volt felismerhető - mondta az egyik francia segélycsapat tagja. Az emberi testekről pedig egy francia csendőr elmondta, a legnagyobb felismerhető rész akkora volt, mint a mentőegységek táskája.

A mentésben háromszáz csendőr és 380 tűzoltó vesz részt a helyszínen. 15 helikoptert is mozgósítottak a hatóságok.

Csak az egyik pilóta tartózkodott a gép pilótafülkéjében

Megtalálták a gép fekete dobozát és jelenleg is az adatok feldolgozásán fáradoznak a szakértők. Arról a fekete dobozról van szó, amely a pilótafülkében volt, és amely a hangadatokat tartalmazza - írja a német Spiegel Online.

A New York Times arról számolt be, hogy a kedden szerencsétlenül járt Germanwings-gép egyik pilótája - egyelőre nem tudni miért, de még a zuhanórepülés előtt - elhagyta a fülkét, és a becsapódás pillanatáig nem jutott vissza oda. A hangfelvételről egy magát megnevezni nem kívánó katonai szakértő nyilatkozott az amerikai lapnak. Az a pilóta, aki nem volt bent, először halkan kopogott, majd megpróbálta kinyitni az ajtót, dörömbölt, egyre hevesebben próbált bejutni - de, úgy tűnik, hogy hiába. (A 2001. szeptember 11-ei merényletek óta a pilótafülkék ajtaja nem nyitható kívülről.)A német vizsgálócsoport csütörtök reggel semmilyen adatot nem közölt a Spiegellel. Még arra sem voltak hajlandók válaszolni, hogy ismerték-e a hangfelvételeket. A visszafogottság ugyanakkor érthető, hiszen egy francia vizsgálóhatóság, a párizsi Bureau d'Enquêtes et d'Analyses (BEA) irányítja ezt a tevékenységet.

Egyelőre a Spiegel Online szerint nyitott kérdés, hogy miért kezdett süllyedni az Airbus A320-as. A gép ugyanis gyorsan veszített a magasságából, de nem olyan gyorsan, hogy ezt súlyos sérülések, károsodás okozhatták volna a szakértők szerint. Másrészt a pilóták nem adtak semmilyen vészjelzést. A hatóságok ezért további adatokra várnak. A másik fekete dobozt egyelőre még nem találták meg.

Egy 2010-es esetnél a Germanwings egyik Airbusának pilótái vérében oxigénhiányt mutattak ki. A gépükkel Bécsből a Köln/Bonn-i repülőtérre érkező pilóták ájultsághoz közeli állapotra panaszkodtak landolás előtt, és furcsa szagot éreztek a pilótafülkében. (A pilótafülke és az utaskabin légcseréjéről más-más rendszer gondoskodott a szóban forgó Airbuson.)

Akkor 149 ember élete forgott kockán, a pilóták által beszippantott mérgező gázt feltételezések szerint esetleg a jégtelenítő folyadék nem megfelelő helyre kerülése kelthette - bár utólag nem sikerült teljesen rekonstruálni a történteket. Annyi azonban bizonyos, hogy 2010-ben sikerült a pilótáknak felvenniük az oxigénmaszkot, és a kényszerleszállást is jelezni tudták ezerméteres magasságban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag