Lebeszélhet bárkit a kómáról?

Mindannyian láttunk már olyan filmes jelenetet, melyben a főhős - több-kevesebb átéléssel - arra kérleli haldokló társát, hogy "maradjon vele". Tényleg hatásos ez a mondat? El lehet vele kerülni a kómát, eszméletvesztést?

Rengeteg filmben, tévésorozatban szerepel a jelenet: a sérült, haldokló karakter mellett térdelnek és könnyek között kérlelik, hogy "maradjanak". A kérdés az, van-e ennek bármilyen tudományos alapja - vagyis megelőzhető-e a kómába esés, az eszméletvesztés vagy éppen a halál, ha rákiáltunk valakire vagy megpróbálunk vele beszélgetni?

A válasz: sajnos nem. A filmvásznon jól mutatnak az ilyen jelenetek, de a való életben nem igazán tudjuk egy kis rábeszéléssel megmenteni valaki életét. Ha valaki az eszméletvesztés vagy a kóma határán van, akkor nem tudjuk erről "lebeszélni". Az eszméletvesztés ugyanis összetett folyamat és általában valamilyen mélyebben fekvő ok váltja ki (stroke, vérveszteség, kábítószer-túladagolás stb.), és ez az érintett tudati állapotától függetlenül folytatódik. Az egyetlen olyan eset, amikor a drámai rákiabálás megállja a helyét az, ha az orvosok arra gyanakodnak, hogy a beteg csak szimulál.

Természetesen, az eszméletvesztésnek megvannak a maga rizikói: elernyedhetnek például a légzéshez szükséges izmok vagy éppen a nyelv helyezkedik úgy, hogy megnehezítse a levegővételt. Ez ellen azonban megvannak a megfelelő technikák - ezek egy részét mi magunk is elsajátíthatjuk (például, ha tudjuk, hogyan kell valakit stabil oldalfekvésbe helyezni), másokhoz viszont felkészült orvosi csapat kell.

Megelőzhető-e az eszméletvesztés beszéddel? (Fotó: Europress)

A kóma filmekben való ábrázolása sem felel meg a valóságnak: 2006-ban a kóma reális ábrázolása látható.

A tudat, a mozgató (akaratlagos) idegi működés valamint az érzékelő képesség elvesztése, az akaratlan (vegetatív) működés (főleg a légzés és a szívműködés) részleges vagy teljes megmaradása mellett. A kóma rövidebb vagy hosszabb ideig fennállhat, lehet sekélyebb vagy mélyebb. Túlhaladott kómáról akkor beszélnek az orvosok, ha az érintett egyén élete már csak mesterséges úton tartható fenn.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra