Koronavírus: vészhelyzet van Magyarországon

A ma bejelentett rendkívüli intézkedések visszavonásig érvényesek. Az európai politikusok egyetértenek abban, hogy akár hónapokig fennállhat a jelenlegi helyzet.

Rendkívüli jogrend bevezetése mellett vészhelyzet elrendeléséről döntött a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délután az operatív törzzsel közös sajtótájékoztatón, miközben a kormányülés még tartott. A miniszter úgy fogalmazott, "a döntések, melyeket a kormány most meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt 30 év történetében". Hozzátette: az intézkedés a legszélesebb körű jogosítványokat biztosítja az állami hatóságoknak a védekezéshez.

koronavírus, járvány, vészhelyzet, Magyarország
Mentőautó érkezik a budapesti Szent László Kórházba 2020. március 10-én. Az egyészségügyi intézményben kezelik a koronavírus-fertőzött betegeket. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek a legfontosabb, mától érvényes szabályok

A napokban számos rendeletet alkotnak majd, s új intézkedéseket is bevezetnek - közölte Gulyás Gergely, leszögezve, hogy az alkotmány meghatározza mit értünk vészhelyzet alatt és a katasztrófavédelmi törvény tartalmazza a legfontosabb szabályokat. Ezt követően felsorolta azokat az intézkedéseket, melyek visszavonásig érvényesek. Íme!

Akik az elmúlt napokban elutaztak és a hazatéréssel nehézségük van, forduljanak a külképviseletekhez, az ő feladatuk ugyanis az igények összesítése. Ezt követően az operatív törzs vagy a kormány dönt, hogy milyen rendkívüli intézkedésekkel tudnak segíteni nekik - mondta Gulyás Gergely.

  • Beutazási tilalom Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, kivéve magyar állampolgároknak. Nekik viszont kötelező hatósági karantén két hétig az otthonukban.
  • Várhatóan szerda éjféltől visszaállítják a közúti határellenőrzést a szlovén és az osztrák határokon, e két országból Magyarország nem fogad a mai naptól repülőket, vonatokat valamint buszokat. A magyarok hazatérését nem tiltják, de bárki, aki a karanténszabályokat megszegi, vagy megtévesztően nyilatkozik szankciókra számíthat. Teljes határellenőrzés várható a magyar-horvát határon is.
  • Látogatási tilalom az ország minden felsőoktatási intézményében, az egyetemek mától csak távoktatásban folytathatják a munkát. Minderre azért van szükség, mert nagyon sok a külföldi diák, és a most számon tartott 13 magyarországi fertőzöttből 9 külföldi egyetemi hallgató. Az intézkedést csütörtöktől, de legkésőbb hétfőtől vezetik be.
  • Betiltanak minden 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényt. Ez a gyárakat, éttermeket, bevásárlóközpontokat nem érinti, de a szórakozóhelyeket igen. A rendezvény szervezőjének feladata ezek betartása. "Az Országgyűlésre nem vonatkozik a százfős tilalom, mivel nem rendezvénynek, hanem alkotmányos intézménynek minősül, amely akár háborús veszély vagy háború esetén is ülésezik" - mondta Gulyás Gergely.
  • Felfüggesztik a határtalanul programot és minden külföldi osztálykirándulást megtiltanak, a külföldi nyelvtanulási programot egy évvel elhalasztják.
  • A vészhelyzet ideje alatt lejáró okmányokat (személyi igazolvány, jogosítvány stb.) nem kell megújítani, azok mindaddig érvényesek, amíg a vészhelyzetet vissza nem vonják.

A rendelkezések a magyarok egészségét és biztonságát szolgálják és visszavonásig érvényesek - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárásával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az európai egészségügyi szervezetek egyetértenek abban, a gyermekekre - úgy tűnik egyelőre - nem veszélyes a járvány, abban a korosztályban kevés a megbetegedés. Egyelőre nem tervezzük az oktatási intézmények bezárását, mivel az tanévismétléssel járna - tette hozzá Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fog, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartja indokoltnak.

Az óvodák, bölcsődék önkormányzati fenntartásúak, így a helyhatóságok döntenek azok esetleges bezárásáról. A sok embert foglalkoztató cégeknek is azt ajánlják, hogy saját hatáskörben tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Hónapokig tarthat ez az állapot

"Az európai állam és kormányfők tegnap esti megbeszélésén született konszenzus szerint nem hetek, hanem hónapok távlatában kell gondolkodnunk. A gazdaság biztosan megsínyli majd az elkövetkező időszakot, de most az első az emberek életének védelme" - mondta a miniszter, aki egyúttal az ellenzéki pártok támogatását is kérte ezekben a rendkívüli időkben.

Hangsúlyozta, jelenleg ugyan Magyarországon még csak elszigetelt esetek vannak, de a járvány terjedése szempontjából most a legfontosabb a megelőzés, ezért fogadta el az Operatív Törzs javaslata nyomán Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését a kormány a vészhelyzet kihirdetéséről.

Gulyás: van elég védőmaszk A Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón azt mondta, a háziorvosok szerepében egyelőre nem szükséges a változtatás, védelmükre pedig kellő számú maszk biztosított. Úgy fogalmazott: 60 ezer speciális védelmet biztosító maszk is rendelkezésre áll, amelyet az operatív törzs azon kórházi dolgozók számára biztosít, akik a fertőzött vagy fertőzésgyanús emberekkel foglalkoznak. Megjegyezte: Németország egyelőre nem exportálja a Magyarországról már vírus terjedésének kezdetekor megrendelt, és a hamburgi kikötőben álló 120 ezer speciális maszkot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)