Koronavírus: túl korán nyitnák újra az iskolákat?

Számos egészségügyi szakembert és oktatásban dolgozót nyugtalansággal és félelemmel tölt el, hogy a pedagógusok a koronavírus-vakcina első dózisának beadatása után néhány nappal, április 19-étől visszatérhetnek a tantermekbe - jelezték közös nyilatkozatukban az oktatási szakszervezetek és szakértők.

Így fertőtlenítették az iskolákat - nézze meg a képeket!

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadatása után senki ne érezze magát azonnal védettnek, hiszen az immunitás kialakulásához időre, akár két-három hétre is szükség van. Ezzel érvelve arra kérik a kormányt az oktatási szakszervezetek és az egészségügyi szakértők, hogy a jelenléti oktatást kizárólag az egyes oltások alkalmazási előiratainak megfelelő immunizációs idő kivárása után rendelje el. Ez tehát azt jelentené, hogy tovább halasztanák az oktatási intézmények április 19-ére meghirdetett újranyitását.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Túl korán nyitnák újra az iskolákat? Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Időt kérnek a védettség kialakulásához

A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenleg engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer, a Szputnyik V és a Sinopharm második adagját is az első dózis után 3 héttel kell beadni, majd ezt követően a lehető legnagyobb védettség kialakulásához még 2 hétre van szükség. Mindezek miatt azt kérik, hogy a kormány ne ragaszkodjon az iskolák újranyitásakor egy olyan "fiktív dátumhoz", amikor az oktatásban dolgozók nagy részének új típusú koronavírus elleni védettsége még biztosan nem elégséges.

Sok múlik ezen a pár héten

Nem ezen a 3 héten múlik, hogy a magyar gyermekek milyen eredményesen oldják meg a kompetenciamérés vagy a PISA-teszt feladatait. Ezzel szemben sok tanár és oktatásban dolgozó, valamint családtagjaik élete és biztonsága már nagyon is múlhat ezen az időszakon, a koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén - figyelmeztetnek.

Koronavírus: kiderült, melyik vakcinával oltják be a tanárokat - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: