Koronavírus: túl korán nyitnák újra az iskolákat?

Számos egészségügyi szakembert és oktatásban dolgozót nyugtalansággal és félelemmel tölt el, hogy a pedagógusok a koronavírus-vakcina első dózisának beadatása után néhány nappal, április 19-étől visszatérhetnek a tantermekbe - jelezték közös nyilatkozatukban az oktatási szakszervezetek és szakértők.

Így fertőtlenítették az iskolákat - nézze meg a képeket!

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadatása után senki ne érezze magát azonnal védettnek, hiszen az immunitás kialakulásához időre, akár két-három hétre is szükség van. Ezzel érvelve arra kérik a kormányt az oktatási szakszervezetek és az egészségügyi szakértők, hogy a jelenléti oktatást kizárólag az egyes oltások alkalmazási előiratainak megfelelő immunizációs idő kivárása után rendelje el. Ez tehát azt jelentené, hogy tovább halasztanák az oktatási intézmények április 19-ére meghirdetett újranyitását.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Túl korán nyitnák újra az iskolákat? Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Időt kérnek a védettség kialakulásához

A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenleg engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer, a Szputnyik V és a Sinopharm második adagját is az első dózis után 3 héttel kell beadni, majd ezt követően a lehető legnagyobb védettség kialakulásához még 2 hétre van szükség. Mindezek miatt azt kérik, hogy a kormány ne ragaszkodjon az iskolák újranyitásakor egy olyan "fiktív dátumhoz", amikor az oktatásban dolgozók nagy részének új típusú koronavírus elleni védettsége még biztosan nem elégséges.

Sok múlik ezen a pár héten

Nem ezen a 3 héten múlik, hogy a magyar gyermekek milyen eredményesen oldják meg a kompetenciamérés vagy a PISA-teszt feladatait. Ezzel szemben sok tanár és oktatásban dolgozó, valamint családtagjaik élete és biztonsága már nagyon is múlhat ezen az időszakon, a koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén - figyelmeztetnek.

Koronavírus: kiderült, melyik vakcinával oltják be a tanárokat - olvassa el a részleteket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: