Koronavírus: több a halott ott, ahol rossz a levegő

A légszennyezettség növelheti a felsőlégúti panaszokat, ami végzetes is lehet egy koronavírus-fertőzöttnél.

Az Egyesült Államokban csaknem 400 ezer a koronavírussal fertőzöttek és közel 13 ezer a kórban elhunytak száma - kattintson a részletekért.

Egy friss kutatás szerint összefüggés lehet a Covid-19 betegek magasabb halálozási aránya és a rossz levegőminőség között. A bostoni Harvard TH Chan közegészségügyi iskola tanulmánya megállapította, elég egyetlen egységnyi romlás a szálló por (PM2,5) szintjében ahhoz, hogy akár 15 százalékkal megnövekedjen a tragédia kockázata. Az amerikai kutatók úgy vélik, akár százak életét is megmentheti majd az, hogy Manhattanben jelentősen javult a levegő minősége az elmúlt években.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

A kutatók emlékeztetnek, az nem újdonság, hogy a légszennyezettség növeli a halálos kimenetelű krónikus felsőlégúti betegségek kockázatát, ám a Covid-19-cel együtt ez már sokkal súlyosabb helyzetet idézhet elő azokon a területeken, ahol toxikusabb a levegő.

Ezzel párhuzamosan egy olasz tanulmány is hasonló megállapításra jutott, melyben azt rögzítették a tudósok, hogy az észak-olaszországi magasabb halálozási arány kapcsolatban állhat az ottani jóval fokozott légszennyezettséggel, az a terület ugyanis az ország egyik fő ipari és kereskedelmi központja.

Az amerikaiak szerint tanulmányuk azért is különösen fontos, mert így a szennyezettebb területeken extra óvintézkedéseket tehetnek, amik majd egyrészt lassítják a járvány terjedését, másrészt a nagyszámú megbetegedés kezelésére is felkészítik az ottani egészségügyi rendszert. A kutatók bíznak abban, hogy a korlátozások miatt máris érezhetően javuló levegőminőség kézzelfogható lesz a Covid-19 halálozási ráták mérséklődésén is.

Forrás: The Guardian

Legyőzte a koronavírust, tapssal búcsúztatták a 84 éves nagypapát - ha kíváncsi a részletekre, akkor nézze meg a cikket az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció