Koronavírus: több a halott ott, ahol rossz a levegő

A légszennyezettség növelheti a felsőlégúti panaszokat, ami végzetes is lehet egy koronavírus-fertőzöttnél.

Az Egyesült Államokban csaknem 400 ezer a koronavírussal fertőzöttek és közel 13 ezer a kórban elhunytak száma - kattintson a részletekért.

Egy friss kutatás szerint összefüggés lehet a Covid-19 betegek magasabb halálozási aránya és a rossz levegőminőség között. A bostoni Harvard TH Chan közegészségügyi iskola tanulmánya megállapította, elég egyetlen egységnyi romlás a szálló por (PM2,5) szintjében ahhoz, hogy akár 15 százalékkal megnövekedjen a tragédia kockázata. Az amerikai kutatók úgy vélik, akár százak életét is megmentheti majd az, hogy Manhattanben jelentősen javult a levegő minősége az elmúlt években.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Salt Lake City az egyik legszennyezettebb levegőjű város Amerikában. Fotó: George Frey/Getty Images

A kutatók emlékeztetnek, az nem újdonság, hogy a légszennyezettség növeli a halálos kimenetelű krónikus felsőlégúti betegségek kockázatát, ám a Covid-19-cel együtt ez már sokkal súlyosabb helyzetet idézhet elő azokon a területeken, ahol toxikusabb a levegő.

Ezzel párhuzamosan egy olasz tanulmány is hasonló megállapításra jutott, melyben azt rögzítették a tudósok, hogy az észak-olaszországi magasabb halálozási arány kapcsolatban állhat az ottani jóval fokozott légszennyezettséggel, az a terület ugyanis az ország egyik fő ipari és kereskedelmi központja.

Az amerikaiak szerint tanulmányuk azért is különösen fontos, mert így a szennyezettebb területeken extra óvintézkedéseket tehetnek, amik majd egyrészt lassítják a járvány terjedését, másrészt a nagyszámú megbetegedés kezelésére is felkészítik az ottani egészségügyi rendszert. A kutatók bíznak abban, hogy a korlátozások miatt máris érezhetően javuló levegőminőség kézzelfogható lesz a Covid-19 halálozási ráták mérséklődésén is.

Forrás: The Guardian

Legyőzte a koronavírust, tapssal búcsúztatták a 84 éves nagypapát - ha kíváncsi a részletekre, akkor nézze meg a cikket az nlc.hu oldalán.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)