Koronavírus: súlyosbodik a temetkezési helyek hiánya

Az új típusú koronavírus-járvány miatt súlyosabbá vált vagy válhat a temetkezési helyek hiánya a világ gyorsan terjeszkedő városaiban, még úgy is, hogy a fertőzésveszély és a szűkös anyagi helyzet sok családot a koporsós temetkezési módnál olcsóbb megoldásra kényszerít - állapították meg városfejlesztéssel foglalkozó szakértők.

A koronavírus-járvány következtében fellépő gazdasági válság gyermekek millióinak életét veszélyezteti a világban az ENSZ szerint. Részletek itt.

A gyorsan terjeszkedő városokban az utóbbi évtizedekben sok temetőt felszámoltak, hogy házak vagy utak épülhessenek a helyükön. Új temetőket alakítottak ki távolabb a városközpontoktól, és egyre drágább lett a sírhelyek bérleti díja, valamint a koporsós temetés. Emiatt egyre többen inkább elhamvasztatták elhunyt hozzátartozóikat.

Az emberiségnek megoldást kell találnia a temetkezési gondokra
Az emberiségnek megoldást kell találnia a temetkezési gondokra

Peter Davis, az ausztráliai Macquarie Egyetem föld- és környezettudományi tanszékének oktatója szerint ez a tendencia nyilvánvalóan folytatódik, mert az urbanizáció is, és a sok halálos áldozattal járó járványok arra kényszerítik az emberiséget, hogy már középtávon megoldást találjon a temetkezési gondokra. A szakember a Thomson Reuters Alapítványnak nyilatkozva elmondta, a hamvasztás elterjedése észszerűnek tűnik amiatt, hogy olcsóbb, az urna kisebb helyet foglal el, és hogy kisebb a fertőzésveszély, mint koporsós temetés esetén.

Ahol azonban most sokan halnak meg az új koronavírus okozta betegségben (COVID-19), a krematóriumok kapacitáshiánya miatt a hamvasztás sem jelent gyors megoldást, ezért új helyeket keresnek a gyorsan és tömegesen elvégezhető temetések számára, akár koporsó nélkül is. A Dél-afrikai Köztársaságban például a hatóságok arra kérték a temetők fenntartóit, hogy jelöljenek ki területeket közösségi sírnak nevezett tömegsírok számára, amelyekben akár húsz holttestet is el lehet helyezni, ha hirtelen megnőne a járvány halálos áldozatainak száma - mondta Pepe Dass, az ország temetőfenntartói szövetségének elnöke. Dél-Afrikában olyan kevés a szabad földterület, hogy még vidéken is nehéz új temetőt kialakítani. Ráadásul a szabad földterületeken a lakásépítés előnyt élvez a nem nyereséges temetőkialakítással szemben, valamint vannak területek, amelyeket természetvédelmi okokból akarnak érintetlenül megőrizni.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfő kora délutáni összesítése szerint összesen mintegy 2,4 millió embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést világszerte. A járvány tavaly decemberi kitörése óta 166 ezren vesztették életüket COVID-19-betegség következtében.

Bevezették az online esküvőt a koronavírus-járvány sújtotta New Yorkban. Részleteket az nlc.hu oldalán olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: