Koronavírus: soron kívül kaphatnak oltást a kismamák

A tudományos ajánlások alapján péntektől Magyarországon is kérhetik a koronavírus elleni védőoltást a kismamák. Ennek apropóján a Semmelweis Egyetem extra oltópontot hozott létre, ahol a várandós és szoptatós kismamák soron kívül kérhetik a vakcinát.

A koronavírus elleni oltások eddigi egyre kedvezőbb nemzetközi tapasztalatai és tudományos ajánlásai alapján az a szakmai ajánlás született, hogy a várandósok is kérhetik az oltást - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. Mint írták, minden esetben egyéni mérlegelés szükséges az oltásról, amelyhez a Magyarországon jelenleg elérhető vakcinák közül a Pfizer és a Moderna vakcinákat lehet használni. Az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. Hozzátették: az oltást kérő várandós nőknek a honlapon történt regisztráció után a háziorvosuknál kell jelentkezniük, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről. Javasolják, hogy a várandós, illetve szükség esetén az oltóorvos is mindenképpen konzultáljon nőgyógyásszal, illetve a kezelőorvossal.

koronavírus COVID-19 oltás vakcina kismama várandós nő
A 2. és 3. trimeszterben lévő kismamák már itthon is kérhetik a koronavírus elleni vakcinát.Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Ilyen esetekben javasolt a védőoltás

A várandósok védőoltására vonatkozóan a klinikai vizsgálatok még nem zárultak le, ugyanakkor az eddig rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel aggályokat. Mint írják, a várandósok védőoltását indokolja, hogy körükben a súlyos koronavírus-betegség és a szövődmények kockázata magasabb.

Így mentettek meg egy koronavírus-fertőzött kismamát és gyermekét Kecskeméten - részletek!

A szakmai ajánlás a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának és a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére a Szakmai Kollégium Szülészet, Nőgyógyászat Tagozat egyetértésével jött létre, ezt eljárásrend formájában az egészségügyi szolgáltatók - tehát az oltópontként működő háziorvosok és kórházak - is megkapják. Az eljárásrend részletesen tartalmazza azt is, hogy milyen rizikófaktorokat kell mérlegelni a várandós oltásánál. Amennyiben nagy a fertőződés kockázata, mert például egészségügyi dolgozó a várandós, illetve alapbetegségei miatt nagy a rizikója annak, hogy súlyos megbetegedés alakul ki a vírusfertőzés esetén, akkor javasolt az oltás. A védőoltás előnyeit és kockázatait a várandósság esetében tehát mindig egyénileg kell mérlegelni, és ennek kapcsán a várandósnak teljes körű tájékoztatást kell nyújtani. A várandósnak minden esetben írásos belegyező nyilatkozattal kell megerősítenie, hogy kéri az oltást - írta a kormányzati honlap.

Extra oltóponton várják a kismamákat

Mindeközben a Semmelweis Egyetem honlapján számolt be arról, hogy szombattól extra oltópontot alakítanak ki a várandósok számára, ahol dr. Merkely Béla rektor utasítására soron kívül kaphatják meg a koronavírus elleni vakcina első adagját a kismamák. Az oltóponton az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint a háziorvosok által beutaltak kaphatják meg az oltást, ennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu oldalon történt érvényes regisztráció.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (Neak) internetes felületet nyitott, ahol bárki ellenőrizheti, milyen státuszban van a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos regisztrációja. Erről bővebben ide kattintva olvashat erről szóló cikkünkben.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció