Koronavírus: pénzért oltatta be magát mások helyett

Tíz oltást kapott egyetlen nap alatt egy új-zélandi férfi, akit állítólag lefizettek, hogy mások helyett oltassa be magát. Az egészségügyi hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben - számolt be a Stuff című új-zélandi hírportál szombaton.

Egy új védőmaszk képes kimutatni, ha viselője koronavírus-fertőzött. Az eszközt japán kutatók fejlesztették ki.

Komolyan veszik az esetet, és nagyon aggódnak - jelezte Astrid Koornneef, az új-zélandi egészségügyi minisztérium oltási illetékese. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy azok, akik nem oltatják be magukat, nemcsak saját magukat, hanem barátaikat, családjukat, közösségüket és az őket valaha kezelő egészségügyi szakembereket is veszélyeztetik.

Új-Zélandon fényképes azonosító nélkül is fel lehet venni a COVID-19 elleni oltást
Új-Zélandon fényképes azonosító nélkül is fel lehet venni a COVID-19 elleni oltást. Fotó: Getty Images

Mint azt a dpa német hírügynökség megírta, Új-Zélandon nincs szükség fényképes azonosításra a vakcina felvételéhez. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője korábban elmondta: úgy vélik, hogy az azonosítási folyamat szigorítása csökkentené az oltási kedvet. Azok többsége ráadásul, akik nem rendelkeznek fényképes személyazonosító okmánnyal, a fokozottan sérülékeny csoportokból - hajléktalanok, idősek, fiatalok, fogyatékossággal élők - kerülnek ki. Nem szeretnék, ha ők ezért kimaradnának az oltásból.

Új-Zélandon sok létesítménybe csak a hazai oltási igazolvány birtokában engedik be az embereket. Az ötmilliós ország lakosságának körülbelül 89 százaléka teljesen be van oltva. Új-Zélandon eddig 12,8 ezer fertőzöttje és 46 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak a baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb adatai szerint.

Szombat reggelre újabb több mint 600 ezer koronavírus-fertőzést regisztráltak a Föld országaiban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: