Koronavírus: nem sért jogot a kötelező maszkviselés

Bár korlátozza a magánélethez való jogot, mégsem sért alapjogot, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében maszkviselésre kötelezi a kormány a magyar embereket bizonyos helyzetekben - foglalt állást a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet.

Nyíltan kiállt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Elnöki Bizottság az Egészségért a közelmúltban "meglepő harsánysággal" megjelent vírusszkeptikus hangokkal szemben. Részletek itt.

"A maszk lett a megváltozott mindennapok szimbóluma: megtestesíti mindazt, amit a járvány alatt kényelmetlennek, frusztrálónak találunk és folyamatosan emlékeztet bennünket arra, hogy a járvány előtt az életünk gondtalanabb és szabadabb volt" - ismeri el a szervezet a pénteken a közösségi médiában megjelentetett közleményében . Mint írják, egyre többen keresik fel azzal a jogsegélyszolgálatot, hogy úgy gondolják, a kötelező maszkviselés alapvető emberi jogaikat sérti. A TASZ szerint ugyanakkor ez a feltevés a valóságban nem állja meg a helyét.

A kötelező maszkviselés elrendelése nem sért alapjogot
A kötelező maszkviselés elrendelése nem sért alapjogot. Fotó: Getty Images

Bár a kötelező maszkviselés valóban korlátozza az Alaptörvényben foglalt magánélethez való jogot, hiszen kötelező magatartásszabályként megvonja az egyén döntési szabadságát. Mindazonáltal fontos leszögezni, hogy az alapvető jogok sem korlátozhatatlanok. Korlátozható az alapvető jog egy másik alapvető jog védelmében, amennyiben racionális oka van, illetve az elérni kívánt célhoz szükséges és azzal arányos, egyben tiszteletben tartja a korlátozni kívánt alapvető jog lényeges tartalmát. Lefordítva mindezt a mostani helyzetre: a maszkviselés kötelezővé tételét mások egészséghez való alapvető jogának védelme indokolja, hiszen csökkenti annak veszélyét, hogy a maszkviselésre kötelezett személy esetleg átadja az új típusú koronavírus-fertőzést a környezetében lévőknek.

A TASZ hangsúlyozza, hogy ezúttal még csak nem is feltételezés, hogy mások egészsége veszélyben lenne, elvégre nem egy jövőbeli járványt próbálunk megelőzni, hanem egy már velünk lévő, folyamatosan terjedő járványt igyekszünk lassítani. Márpedig a mértékadó tudományos források álláspontja egybehangzó arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés hatékony eszköz mások egészségének védelmére és a betegség tömeges terjedésének megakadályozására. Mi több, nincs a birtokunkban hatékonyabb megelőzési módszer, illetve a korlátozás sem okoz nagyobb sérelmet, mint amekkorát az elmaradása esetén egy elszabaduló járvány jelentene.

"Mivel az alapjogok jogszerű korlátozásának minden feltétele teljesül, ezért a bizonyos helyzetekre előírt kötelező maszkviselés nem ellentétes az Alaptörvénnyel" - summáz a TASZ közleménye.

Elérhetetlenné tette felületein a Facebook a járványtagadó oldalakat. A témáról bővebben társoldalunk, az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva .

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: