Koronavírus: nekik árthat a legtöbbet

A légszomjjal, asztmás tünetekkel vagy tüdőproblémákkal küzdők körében nagyobb a kockázata annak, hogy súlyos állapotba kerül, aki elkapja az új típusú koronavírust.

Már mi is beszámoltunk róla korábban, hogy a jelenlegi információk szerint az időseket, valamint a krónikus betegséggel küzdőket veszélyezteti leginkább a koronavírus-fertőzés. A kutatók szerint azonban nem minden alapbetegség ugyanannyira növeli meg a kockázatot.

koronavírus, koronavírus veszélyeztetettek, koronavírus krónikus betegek, koronavírus tüdőbetegség, koronavírus COPD, koronavírus légszomj, koronavírus nehézlégzés
koronavírus, koronavírus veszélyeztetettek, koronavírus krónikus betegek, koronavírus tüdőbetegség, koronavírus COPD, koronavírus légszomj, koronavírus nehézlégzés

Légszomj, nehézlégzés

Koronavírus: mire számíthatnak a túlélők? A válaszért kattintson ide!

A kutatók szerint a légszomj vagy nehézlégzés az új koronavírus egyedüli olyan tünete, amely egységesen megjelenik a legtöbb súlyos állapotban lévő, illetve az intenzív osztályon ápolt betegnél. Emiatt a szakértők jelenleg úgy vélik, a hosszú távon légzési problémákat okozó COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a legnagyobb kockázati tényező a koronavírus kapcsán. Ez a megállapítás azért is fontos, mert talán segíthet a közegészségügyi illetékeseknek és az orvosoknak a legnagyobb kockázatú betegek rangsorolásában - emelte ki Vageesh Jain, a londoni egyetem kutatója, aki egyben a tanulmány társszerzője.

245 ezernél is több beteg

Az új koronavírus már több mint 245 ezer embert fertőzött meg világszerte, az áldozatok száma pedig meghaladt a 8500-at. A légzőszervifertőzésenyhébb esetekben csak magas lázat és köhögést idéz elő, de akár légszomjat és tüdőelégtelenséget is okozhat.

A londoni egyetem kutatói hét kisebb kínai tanulmányt elemeztek, amelyekben 1813, laboratóriumban diagnosztizált koronavírusos beteg esetét vizsgálták. Azt látták, hogy a légszomjjal küzdő betegeknél 3,7-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy súlyos állapotba kerülnek, valamint 6,6-szorosára nő annak kockázata, hogy intenzív osztályon kell őket ápolni. A COPD-betegek esetében viszont már 6,4-szer, illetve 17,8-szor nagyobb a rizikó.

Szigorúan kartávolságra egymástól! - olvasson bele társportálunk, az nlc.hu karanténnaplójába!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció