Koronavírus: nagy veszély fenyegeti a gyógyultakat

Minden ötödik kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttnél vérmérgezés alakul ki a felépülés utáni egy éven belül - figyelmeztet egy jótékonysági szervezet, a UK Sepsis Trust.

A koronavírus-fertőzés túlélőinek ezreinél diagnosztizálhatnak szepszist, vagyis vérmérgezést a közeljövőben. Ez csak az Egyesült Királyságban 20 ezer embert érinthet - számolt be róla a Sky News . Épp ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az árulkodó tünetekkel.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-fertőzés, koronavírus szövődmény, koronavírus szepszis, koronavírus vérmérgezés, koronavírus immunválasz
A koronavírus-fertőzés túlélőinek ezreinél diagnosztizálhatnak szepszist.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Vérmérgezést okozhat a koronavírus

"Ahogy minden nagyobb közegészségügyi krízisnél, úgy a koronavírus-járvány esetében is rengeteg téves információ kering, ezért nagyon fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a tények hangoztatására. Pont ez a célunk azzal is, amikor figyelmeztetünk mindenkit, hogy a vérmérgezés is lehet a COVID-19 egyik szövődménye" - hangsúlyoza a UK Sepsis Turst nevű jótékonysági szervezet.

Hogyan zajlik le a szepszis? A válaszért kattintson ide!

A szepszis egy életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, amikor a véráramba jutott kórokozók által kibocsátott mérgező anyagok hatására a szervezet gyakorlatilag megtámadja saját magát. A hétköznapi szóhasználatban csak vérmérgezésként emlegetett problémát tehát lényegében az immunrendszer nem megfelelő válaszreakciója idézi elő, amely akár végzetessé is válhat. Bár a szepszis a leggyakrabban bakteriális fertőzések után alakul ki, akár gombák vagy vírusok is állhatnak a hátterében. Az új kutatási eredmények szerint pedig bizony a koronavírus-fertőzés is ide vezethet, ráadásul nem is kis arányban: minden ötödik, a COVID-19 miatt kórházban kezelt túlélőnél.

Fontos ismerni a jeleket

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az összes koronavírus-fertőzött nagyjából 1 százalékánál alakul ki szövődményként vérmérgezés. Ebben az a legaggasztóbb, hogy a szepszis eddig is az egyik leggyakoribb halálok volt a világban, és az intenzív osztályra került betegek nagy részét is ezzel a problémával kezelik. A súlyos szepszis pedig még megfelelő kezelés mellett is 30-50 százalékos valószínűséggel halállal végződik. Épp ezért nagyon fontos, hogy észrevegyünk magunkon vagy akár családtagjainkon, barátainkon a vérmérgezésre utaló jeleket.

A legjellemzőbb tünetek a következők:

  • zavaros beszéd
  • extrém izomfájdalom, remegés
  • a vizeletürítés elmaradása egy napig
  • halálfélelem
  • foltok vagy elszíneződések a bőrön
  • súlyos légszomj (2 másodpercenkénti vagy gyakoribb levegővétel)

Ezeken kívül az is árulkodó lehet, ha nem tudunk 2-3 szót kimondani egymás után - mert nem bírjuk levegővel, vagy nem tudjuk formálni a szavakat -, valamint ha az ajkaink, az ujjaink vagy a lábujjaink elkékülnek. A jótékonysági szervezet azt javasolja, ha a felsorolt tünetek közül akár egyet is észlelünk magunkon - vagy ismerősünkön - a koronavírus -fertőzés leküzdését követő egy éven belül, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Elpusztult az első olyan kutya, aki bizonyítottan elkapta a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)