Koronavírus: mekkora eséllyel fertőződünk meg oltás után?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mekkora eséllyel fertőződhetünk meg, kerülhetünk kórházba vagy halhatunk meg a koronavírus elleni védőoltás beadatása ellenére is. Mutatjuk, mekkora ezen események kockázata az immunizáltak körében.

Manapság szinte mindenki a koronavírus elleni vakcinákról beszél. Nem csoda, hiszen ezektől az új készítményektől várjuk a már több mint egy éve tomboló világjárvány megszűnését. Az oltások hatásmechanizmusán és biztonságosságán kívül sokakat az is érdekel, hogy vajon mekkora a kockázata annak, hogy az oltás után, az immunitás kialakulásához szükséges időt megvárva is megfertőződjünk, illetve mekkora eséllyel kerülünk kóházba vagy halunk meg ebben az esetben a COVID-19 miatt. Ezekre a kérdésekre pontos válaszokat egyelőre nagyon nehéz adni, a frissen publikált amerikai statisztikáknak köszönhetően azonban már némiképp körvonalazódott, hogy mire számíthatunk.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Kiderült, milyen gyakori a megfertőződés, a kórházba kerülés és az elhalálozás az oltottak körében. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ennyien fertőződtek és haltak meg oltás után

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) által közölt statisztikai adatok szerint 130 millió beoltott amerikaiból alig több mint 10 ezren fertőződtek meg annak ellenére, hogy már az összes oltási dózist megkapták, és azóta legalább 2 hét eltelt. Az érintettek negyede semmilyen tünetet nem mutatott, esetükben csak egy rutinvizsgálat miatt derült fény a koronavírus-fertőzésre.

A 10262 beoltott, de megfertőződött személy közül 955-en kerültek kórházba, harmaduk azonban más ok miatt. 160-an pedig meghaltak, 28 személynél viszont biztosan nem a COVID-19 volt a halál oka - ismertette a főbb adatokat az NBC News. Fontos viszont megjegyezni, hogy a páciensek alapbetegségeiről nincsenek információk. Az alanyok a Moderna, a Pfizer vagy a Janssen vakcináját kapták, jelenleg ugyanis ezzel a három típussal oltanak Amerikában.

A mutánsok is tehetnek erről

A fent említett 10 ezernél azonban valószínűleg többen vannak azok, akik teljes oltottság ellenére is elkapták a koronavírust. Pontos számot viszont nem könnyű mondani, a legtöbb immunizált amerikait ugyanis nem tesztelik rendszeresen - sokszor még azokat sem, akik találkoztak igazolt fertőzöttekkel, de nem mutatnak tüneteket. Az eddig vizsgált minták azonban sikeresen behatárolták azt, hogy az új mutánsoknak mekkora szerepük lehet abba, hogy egyes beoltottak is megfertőződnek: az ilyen esetek csaknem 60 százalékában a brit variánst mutatták ki a páciensek szervezetében, 25 százalékuknál pedig az úgynevezett kaliforniai változat volt a bűnös. Akadtak azonban olyanok is, akik a brazil vagy a dél-afrikai mutációt kapták el, ez viszont sokkal ritkábban fordult elő.

Sinopharm-vakcina: megjöttek a legfrissebb teszteredmények - kattintson!

Látható tehát, hogy az oltás után is előfordulhatnak fertőződések, súlyos megbetegedések és halálozások, de ezek jóval ritkábbak, mint az oltást nem kapó népesség körében feljegyzett esetek. A szakértők ugyanakkor felhívták a figyemet arra, hogy 100 százalékos védelmet garantáló oltás nem létezik, tehát mindig benne van a pakliban, hogy a védőoltás ellenére is elkapunk egy bizonyos fertőző betegséget.

Koronavírus: megérifertőzésután beoltatni magunkat? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)