+13° - +25°
Nincs front

Koronavírus: még nincs meg az ötmillió beoltott

HáziPatika

Szombat reggelig újabb 647 esetben mutattak ki koronavírus-fertőzést az itthon elvégzett tesztek, valamint COVID-19 következtében elhunyt 48 beteg az elmúlt 24 órában.

Egyre több a kérdőjel a külföldi utazáshoz szükséges angol nyelvű védettségi igazolások körül. Részletek itt.

Mindez azt jelenti, hogy az új koronavírus hazai megjelenése óta közel 802 ezerre emelkedett a fertőzöttek kumulatív száma, míg a járvány halálos áldozataié 29475-re - derül ki a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb jelentéséből. Jelenleg mintegy 107 ezer aktív fertőzött van az országban, közülük 1500 beteget ápolnak kórházban, 183-an vannak lélegeztetőgépen.

A jelentés szerint "az oltásoknak köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát", és az 5 millió beoltott elérése után újabb enyhítések lépnek életbe a járványügyi korlátozások terén. Szombat reggelig 4,97 millióan kapták meg a kétlépcsős oltási sorozat legalább első dózisát, illetve közülük 2,97 millióan már a második adagot is. Pénteken a Magyar Közlönyben kihirdették a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára vonatkozó rendeletet, amely az 5 millió beoltott elérését követő napon lép életbe. Ennek alapján az alábbi változások várhatóak.

COVID-19, koronavírus, oltás, vakcina, Magyarország, Pfizer, Comirnaty, BioNTech

Mostanra közel 3 millióan kapták meg a teljes oltási sorozatot COVID-19 ellen Magyarországon.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Vége a kijárási tilalomnak

A rendelet hatályba lépésével megszűnik az éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom, akárcsak az üzletek, vendéglátó egységek és szabadidős létesítmények 11 órai zárási kötelezettsége - írta meg pénteken a kormany.hu. A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, valamint a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre megmarad a másfél méteres távolságtartás és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk viselése.

Családi és magánrendezvények

Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalom, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet. Ha vendéglátó üzletben tartják, abban az esetben a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátó üzletet kibérelik, vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta, és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem. Ugyanez érvényes a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

A védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, helyszínének üzemeltetője, vagy a helyszínnel rendelkezni jogosult köteles gondoskodni. A szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén is az üzemeltető köteles gondoskodni a magánrendezvény résztvevőinek elkülönítéséről.

A házasságkötés szertartása - mindegy, hogy egyházi vagy polgári - , illetve a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik korlátozás alá, a lakodalom kivételével. Ha a polgári házasságkötésre külsős helyen, azaz nem házasságkötő teremben, a polgármesteri hivatalban vagy vallási tevékenység céljára használt helyiségben kerül sor, akkor a lakodalomra vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni. Az egyházi házasságkötés és a temetés, mint a vallási közösség szertartása esetén a védelmi intézkedéseket az egyházak határozhatják meg.

Hogyan lehet nagyobb rendezvényekre kilátogatni?

A kulturális eseményeket - a zenés, táncos rendezvények kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén - a videoklipforgatáson vagy más felvételen statisztaként történő közreműködés kivételével - beoltatlan személy is foglalkoztatható, de a fellépők kivételével a zenés, táncos rendezvényen végig köteles maszkot viselni. Nem minősül zenés, táncos eseménynek az a kulturális esemény, amely az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartottként az adott művészet céljára rendelt helyszínen zajlik előre megváltott ülőhelyekkel, és a néző az előadás alatt a székében köteles tartózkodni.


Ha az 500 főnél több résztvevős szabadtéri rendezvény sportfesztivál, ott versenyzőként a koronavírus ellen nem védett, de a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is szerepelhet. Sportrendezvény az olyan verseny vagy mérkőzés, amelyen versenyzőként kizárólag a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló vehet részt, sportfesztivál az olyan sportesemény, amelyen a szabadidős sportoló is.

Egyéb rendezvények

A sportrendezvénynek, kulturális eseménynek, családi eseménynek, magánrendezvénynek, sportfesztiválnak, zenés, táncos rendezvénynek nem minősülő úgynevezett egyéb rendezvényekre, beleértve a gyűléseket is, az alábbiak az előírások:

  • ha szabadtéren tartják, az ott foglalkoztatottakon kívül 500 főnél kevesebben vannak jelen, akkor ott a koronavírus ellen nem védett személyek is részt vehetnek az eseémyen. Amennyiben ennél több személy van jelen - a sportfesztivál kivételével -, akkor kizárólag a koronavírus ellen védett személyek, valamint a felügyeletük alatt lévő 18 évnél fiatalabb személyek vehetnek részt.
  • ha zárt térben tartják, akkor - az ott foglalkoztatottakon kívül - kizárólag a koronavírus ellen védett személyek, valamint a felügyeletük alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek vehetnek részt rajta.

Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személy számára - kivéve a fellépőket - a maszkhasználat szabályait a rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének vezetője határozza meg. Ha a rendezvényen foglalkoztatott személy - ide szintén nem értve a fellépőket - a koronavírus elleni védettséget a rendezvény szervezője felé nem igazolja, köteles a rendezvény befejezéséig maszkot viselni. Ha a gyűlésen 500 főnél kevesebben vannak jelen, a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta. Ennél több résztvevőnél kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy lehet a helyszínen. A spontán gyülekezés tilos.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag