Koronavírus: jóval több lehet az áldozat, mint gondoljuk

Spanyolország eddig több mint 272 ezer koronavírus-fertőzöttről és 28432 áldozatról számolt be a járvány kitörése óta. Egyes számítások szerint azonban a COVID-19 miatt elhunyt betegek száma valójában 44 ezernél is több lehet.

A spanyol egészségügyi minisztérium csak azokat számolja a koronavírus-járvány áldozatai közé, akiknél PRC-teszttel igazolták a fertőzést. Azok azonban, akiknél a fennálló koronavírus-gyanút nem erősítették meg vizsgálattal, nem kerülnek bele a halálozási statisztikába. Az El País című országos spanyol napilap a tartományokból begyűjtött adatokban több mint 16 ezer ilyen esetet talált. A lap szerint így a járvány által leginkább sújtott madridi autonóm közösségben például csaknem ötezerrel, míg Katalóniában hétezerrel lehet több az áldozatok száma az eddig ismertnél.

1,5-szeres lehet a különbség

A COVID-19 végül olyan lesz, mint az éves influenza? A válaszért kattintson ide!

Az El País által közölt adatok egyébként megfelelnek a nagy tekintélyű III. Károly egészségügyi kutatóintézet becslésének, amely korábban szintén 44 ezer körül mérte a lehetséges áldozatok számát, hasonlóan a spanyol temetkezési szolgáltatók szövetségéhez. A spanyol statisztikai hivatal (INE) június eleji jelentése szerint pedig idén május 24-éig 226 ezren hunytak el a dél-európai országban - mintegy 44 ezerrel többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A tájékoztatás azonban nem részletezte a különböző halálesetek okait, és valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy ebből a 44 ezerből pontosan hány ember halála függhetett össze a koronavírus-fertőzéssel.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus halottak, koronavírus halottak száma, koronavírus áldozatok, koronavírus szigorítások, koronavírus korlátozások, koronavírus Spanyolország, koronavírus Olaszország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Európa
Jóval több lehet az áldozat, mint amennyit hivatalosan regisztráltak.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Szigorítanak az olaszok

Olaszországban szigorúan ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések betartását, ráadásul a kiszabható pénzbüntetés mértékét is növelték. A szabályok megszegői 400 és 1000 euró közötti bírságra számíthatnak. A Milánó városközpontján áthaladó metróvonalon szombat este több ezer utast ellenőriztek, közülük tizenháromra szabtak ki fejenként 400 euró bírságot, mert nem viseltek szájmaszkot. Nápolyban és térségében - többek között Ischia szigetén - több üzlet- és étteremtulajdonost, valamint vevőt és vendéget is ezer euróra büntettek, mivel nem vették fel a szájmaszkot.

Közben újra szigorították az új típusú koronavírus terjedésének megállítását célzó óvintézkedéseket Capri szigetén. A hét utolsó három napján - este hat órától hajnali négyig - például ismét kötelezővé tették a szájmaszk viseletét a turisták túlzott tömörülése és az igazolt fertőzöttek számának növekedése miatt. Ismét fel kell tehát venni a maszkot az utcán sétálóknak, valamint a kávéházak és az éttermek teraszain ülőknek. Olaszországban Capri az első terület, ahol ismét elrendelték a szájmaszk szabadtéri viselését, amit az ország nagy részén május 18-tól eltöröltek.

Egyébként hasonló szigorítás bevezetését mérlegelik Rómában is, ahol hétvégenként tömegek lepik el a főváros szórakozó negyedeit és ismertebb tereit. Ezen az sem segített, hogy több teret és utcát is lezártak. A hétfői adatok szerint Olaszország már több mint 246 ezer fertőzöttről és 35107 áldozatról számolt be a koronavírus-járvány kezdete óta.

Több mint 4 hónap alatt gyógyult ki a koronavírusból egy férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: