Koronavírus: háromféle viselkedésforma van itthon

HáziPatika

Nem érte váratlanul a lakosságot az újabb szigorítás - derült ki az Ipsos legfrissebb magyar kutatásának eredményeiből.

Már a kormányzati intézkedéseket megelőzően is fokozott óvatosság jellemezte a magyarokat - derült ki az Ipsos október végén készült kutatásának eredményeit összefoglaló közleményből. Mint írják, a COVID-19 elleni védekezés módját illetően eltérő viselkedési minták azonosíthatóak, egyvalamiben azonban minden magyar egyetért. "A maszk viselése egy vállalható és kötelező egyéni erőfeszítés a vírus megállításában, a közösség védelme érdekében" - szögezi le az összefoglaló.

A maszkviselés fontosságában szinten minden magyar egyetért. Fotó: Stiller Ákos/Getty Images
A maszkviselés fontosságában szinten minden magyar egyetért. Fotó: Stiller Ákos/Getty Images

Az Ipsos személyes megkérdezésen alapuló kutatásának tanulságai szerint a lakosság komolyan veszi a koronavírus elleni védekezést, sőt, már a kötelező köztéri használat november 11-i bevezetése előtt is újra kifejezetten magas arányú volt a maszkviselés (86 százalék). Emellett a megkérdezettek 78 százalékánál megmaradt a gyakori kézmosás rutinja, valamint a szeptemberi 30 százalékhoz képest többen, a válaszadók 41 százaléka kerülte a személyes kontaktust.

Bár vannak hasonlóságok és irányadó minták, a személyes védekezés ennek ellenére egyénenként eltérő, amit a többi között befolyásolhatnak külső kényszerek (pl. munkahelyi kötelezettségek), személyes ismeretek vagy hiedelmek is.

Ipsos kutatás, magyarok, koronavírus, járvány, védekezés
Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

Háromféle viselkedésforma van itthon

Az Ipsos ebben a felmérésben kísérletet tett arra, hogy feltárja a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb hazai viselkedésformákat. "Az április óta épített, Magyarországon egyedülálló adatbázis alkalmasnak bizonyult összetett statisztikák alkalmazására, amelynek eredményeként három lakossági szegmenst azonosítottunk, akik COVID-19 vírus elleni védekezési magatartása jól megkülönböztethető mintázatot mutat" - foglalja össze tapasztalatait Földes Annamária, az Ipsos közéleti kutatásainak vezetője az eredményt ismertető oldalon. Mint írják, a viselkedéstípusok megoszlása kiegyenlített, 31-31 százalékos arányt tesz ki az úgynevezett "bezárkózók" és a "vakmerők" csoportja, míg a legnagyobb tábor (így a magyar lakosságra leginkább jellemző magatartásforma) a "mérlegelők" névvel azonosítható.

A nők inkább "bezárkózók"

Földes Annamária szerint a COVID-19 tipológia legtisztábban azonosítható viselkedésformája a "bezárkózók" csoportjában ölt testet. Tagjai minden létező ponton töretlenül alkalmazkodnak a világjárvány által generált új körülményekhez, nem mérlegelik, nem kérdőjelezik meg a vírus veszélyét, az egyéni védekezési eszközök szükségességét. Tagjai közt felülreprezentáltak a nők, a diplomával rendelkezők, a magas státuszúak, valamint a 40 feletti korosztály.

Ipsos kutatás, bezárkózók, vakmerők, mérlegelők, magyarok, koronavírus-járvány

Ez jellemző a "vakmerőkre"

A víruspercepció tekintetében a másik végletet a "vakmerők" csoportja jelenti. Bár a maszk viselése körükben is 90 százalék körüli, a védekezés minden további formáját a teljes lakossági átlag alatti arányban alkalmazzák. Példaként csak 49 százalékukra jellemző a gyakori kézmosás, mindössze 24 százalékuk kerüli a kézfogást, 90 százalékuk továbbra is használja a tömegközlekedést. Demográfiai definíciójuk szerint a legfeljebb 8 általánost végzettek, rosszabb anyagi körülményekkel rendelkező vidéki városlakók fokozott arányban jelennek meg soraikban.

"A maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet"

Bár a maszkviseléssel valóban elkerülhető a büntetés, elsősorban nem ezért kell fegyelmezetten betartanunk a szabályt, hanem a koronavírus elleni hatékony védekezés érdekében - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. További részletek itt.

A többség ilyen típus

A harmadik vírusarchetípus, bár lehetőségeihez képest tiszteletben tartja a higiénés szabályokat (legmagasabb, 96 százalékos a gyakori kézmosás), nem tesz le (vagy nem engedheti meg, hogy letegyen) a mobilitásról. A "mérlegelő" honfitársak utaznak, találkozókra járnak, és gyermekeiket sem tartják távol közösségektől. 78 százalékuk nem hajlandó kerülni személyes kontaktust például a bővebb család tagjaival, vagy barátokkal. A csoport összetételét tekintve a hazai átlagnál magasabb a 60 év felettiek, a budapestiek és a nagyvárosiak aránya.


Egy erdélyi városban már a halottasházban sincs hely a koronavírus miatt. Egy speciális konténerben tárolják majd a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt páciensek holttestét. További részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt alapvetően napos idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag