Koronavírus: ezt kérik az egyetemektől

Haladéktalanul jelezzék, ha olyan hallgatóról tudnak, aki fertőzött területen járt - kéri az egyetemektől az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nyomatékosan felkérte a felsőoktatási intézményeket, hogy megfelelő - angol és magyar nyelvű - tájékoztatással lássák el hallgatóikat és oktatóikat a koronavírus ügyében, és tegyenek meg mindent a terjedés megelőzéséért, különös figyelmet fordítva a higiéniai szabályok, főképp a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés, gyakori szellőztetés fokozott betartásának fontosságára.

koronavírus, járvány, fertőzés, egyetem
Ha tudnak fertőzött területen járt hallgatóról, azonnal jelezzék. Fotó: Getty Images

Maradjon otthon és hívja orvosát

Ha a hallgató vagy oktató fertőzött területen járt, akkor ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát; ha tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát és a felsőoktatási intézmény foglalkozás-egészségügyi orvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait - hangsúlyozta a tárca az intézményeknek küldött körlevélben. Egyúttal arra kérték az egyetemeket, hogy az esetlegesen érintett hallgatók és oktatók számára igazolt távollétet engedélyezzenek, és lehetőség szerint biztosítsák a távoktatás lehetőségét is.

Ne utazzanak fertőzött területre

Az ITM felszólította továbbá a felsőoktatási intézményeket, hogy munkatársaik hivatalos kiküldetésben ne utazzanak afertőzésterjedésével érintett országokba, és onnan látogatót se fogadjanak. Ha az oktatók olyan hallgatóról tudnak, aki egyetemi, főiskolai program miatt fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé. Továbbá azt is elvárják az egyetemek, főiskolák vezetőitől, hogy tartassák be az intézményekben és kollégiumaikban a WHO ajánlását: vírusölő szer használatával gondoskodjanak a rendszeres takarításról és fertőtlenítésről a közös helyiségekben.

Ezek a bulik és rendezvények már biztosan nem lesznek megtartva a koronavírus miatt. Kattintson és olvassa el a cikket az nlc.hu-n.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: