Koronavírus: ezért nem csökken az áldozatok száma

A halottak száma nem a kellő mértékben csökken Magyarországon, aminek az lehet a magyarázata, hogy még mindig nagyon sokan vannak kórházban, intenzív osztályon és lélegeztetőgépen - véli Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, ez még nem azt jelenti, hogy a védekezést el kell engednünk. A brit koronavírus-mutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett Szlávik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,

Optimista képet lát a szakember

A korlátozások lazításáról azt mondta az infektológus, hogy két szempontot kell figyelembe venni: a folyamatosan emelkedő oltások számát és az új fertőzöttek számának csökkenését. "Összességében egy optimista kép rajzolódik ki a tekintetben, hogy a következő hetekben, hónapokban milyen mértékben csökkenhet az új fertőzöttek száma és milyen lehetőségünk nyílik arra, hogy tovább enyhítsünk a korábban bevezetett korlátozásokon" - emelte ki az infektológus.

Így előzhető meg a negyedik hullám

Így küzdenek a fertőzöttekért a Szent László Kórházban - nézze meg a képeket!

A szakember szerint most nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen lesz majd a koronavírus-járvány negyedik hulláma, hanem azzal, hogy miként lehet azt megelőzni. "Úgy tudjuk megelőzni, hogy mindenki, aki teheti, beoltatja magát" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Magyarországon elérhető oltások mind hatékonyak és alkalmasak arra, hogy megvédjék az embereket a betegség súlyos lefolyásától.

Emlékeztetett arra is, hogy nem lehet nyájimmunitásról beszélni, amíg a lakosság 80-90 százaléka nincs beoltva, és még ez után is lehetnek majd fertőzésgócok. Előfordulhat továbbá az is, hogy az új típusú koronavírus még hónapokra, de akár évekre velünk marad. "Senki ne ringassa magát abba az illúzióba, hogy azzal, hogy mások beoltatják magukat, majd őt megvédik. Egyelőre ebben a helyzetben, ebben az átoltottságban mindenki veszélyben van, aki nem oltatta be magát" - hangsúlyozta Szlávik János. Jelezte azt is, valamilyen fokú védettség csak az első oltás beadását követő két-három héten belül alakul ki, de a teljes védettséget csak a második oltás utáni második vagy harmadik héten éri el a szervezet.

Koronavírus: már a fiatalokat oltják itthon - olvassa el a részleteket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció