Koronavírus: ezért alakulnak ki újabb mutánsok

Sorra bukkannak fel az új típusú koronavírus újabb mutánsváltoztatai. Egy magyar szakértő elmondta, ez miért történik, és arra is kitért, vajon a védőoltások ezt befolyásolhatják-e.

Koronavírus: egyre több országban terjed az indiai mutáns - kattintson!

Az új koronavírus-mutációk olyan emberekben alakulnak ki, akik valamilyen immunhiányos állapotban vannak. A védőoltásoknak viszont nincs közük az újabb és újabb mutációk kialakulásához - szögezte le Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. A vírus indiai mutációjáról a szakember úgy fogalmazott, azért veszélyes, mert sokkal jobban terjed, mint a korábbi változatok. De jó hír, hogy az oltások ez ellen is védenek valamilyen mértékben - jegyezte meg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
A védőoltásoknak nincs közük a mutációk kialakulásához.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

5 millió oltott a következő cél

Az infektológus szerint néhány hét múlva érhetjük el az ötmillió beoltottat, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások további enyhítését teszi lehetővé. A nyájimmunitáshoz azonban hat-hétmillió beoltott kell, tehát még sok embernek kell megkapnia legalább az első védőoltást - figyelmeztetett.

"A cél az, hogy minél több ember legyen beoltva. Én úgy gondolom, hogy Magyarország ebben jól halad, és nagyon bízom benne, hogy a következő hetekben nem fog lassulni a védőoltási kedv" - fogalmazott az infektológus. Hozzátette, bár az oltási adatok kedvezőek, még mindig vannak olyan idős, beteg emberek, akik nem oltatták be magukat a koronavírus-fertőzés ellen, pedig ez nagyon fontos lenne.

Nem véd a megfertőződéstől, ha a környezetünk be van oltva, de mi nem vettük fel valamelyik koronavírus elleni vakcinát - figyelmeztetett korábban Szlávik János. Olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)