Koronavírus: ennyivel terjed gyorsabban a brit mutáns

A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb, mint az eredeti új típusú koronavírusnak. Míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, addig a brit mutánssal fertőzöttek négy másik személyt is megtudnak fertőzni - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva. Úgy véli, emiatt ismét felgyorsulhat itthon a járvány.

Magyarországon ismét nő a napi új koronavírus -fertőzöttek száma. Ezt a növekedést pedig feltehetően a gyorsabban terjedő brit mutáció okozza - ismertette Müller Cecília. Mint mondta, eddig 69 fertőzött mintájában azonosították a brit variánst, ám jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak itthon. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A brit mutáns ellen is jó az oltás?

Virológus: "nem annyira hatékony ez az oltás" - részletek!

Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírus-járványból kivezető utat a védőoltás jelenti, a védelmi intézkedéseket pedig csak akkor lehet majd feloldani, ha elegendő mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, és azzal elég embert oltanak be. A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, hatékonyak, és a brit vírusmutáns ellen is védelmet nyújtanak - emelte ki.

A szakember azt reméli, hogy hétről hétre egyre több vakcina lesz Magyarországon, és a gyártók - az oltóanyag hatásosságát újabb csoportokon megvizsgálva - kiterjesztik, hogy kiknek adható be az adott koronavírus -vakcina. Magyarországon az oltóanyagot csak azok a célcsoportok kapják meg, amelyeket az adott vakcina vonatkozásában már vizsgáltak - hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindenesetben a háziorvos dönti el, hogy az adott páciens oltható-e vagy nem.

Koronavírus: holnap megérkeznek Magyarországra az első kínai vakcinák. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: