Koronavírus: életkor szerint így változnak a tünetek

Nem mindenkinél ugyanazok a koronavírus-fertőzés korai tünetei, ha azokat életkor és nemek szerinti lebontásban, külön vizsgáljuk.

Változnak a koronavírus-fertőzés tünetei fiatalok és idősek, illetve nők és férfiak közötti bontásban is - mutatott rá a londoni King's College kutatása alapján a Sky News .

Tizennyolc gyakori tünet

A szakértők a tavaly augusztus és október között gyűjtött adatokból a tizennyolc leggyakoribb tünetet vizsgálták. Ezek közé tartozik a mellkasi fájdalom , a szaglásvesztés, az ízérzékelés zavara és a lábfejen megjelenő hólyagok is. A lázat egyik vizsgált korcsoportnál sem írták le korai tünetként.

A hosszú hétvégén országosan szüneteltetik a koronavírus elleni védőoltások beadását. Kattintson a részletekért!

Fontos lenne a személyes tapasztalatok megosztása is

Az egyre fertőzőképesebb variánsok miatt fontos lenne olyan tesztelési metódust bevezetni, amivel minél gyorsabban kimutatható egy-egy fertőzés - véli Claire Steves,a King's College London vezető munkatársa, a kutatás vezetője. Kollégája, dr. Marc Modat pedig fontosnak tartja, hogy a különböző korcsoportokba tartozók a személyes tapasztalataik átadásával buzdítsák egymást a minél nagyobb számban való tesztelésre.

A fertőzés korai szakaszában más tüneteket tapasztalhatnak az idősek, és mást a fiatalok. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
A fertőzés korai szakaszában más tüneteket tapasztalhatnak az idősek, és mást a fiatalok. Fotó: Getty Images

A szaglásvesztés mégsem jellemző?

A brit egészségügyi szolgáltató (NHS) szerint a magas láz, a tartós köhögés és a szaglás illetve az ízérzékelés elvesztése tartozik a koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei közé. A most nyilvánosságra hozott eredmények azonban azt mutatják, hogy korai tünetek közül a szaglásvesztés nem jellemző a 60 évnél idősebbekre, 80 éves kor felett pedig már nem is igazán lehet koronavírus-tünetként számolni vele.

A 60 és 70 év közöttieknél a szaglásveszés mellett nagyon gyakori tünet az izomfájdalom , a légszomj és a mellkasi fájdalom is. A 80 évnél idősebb betegeknél a szemfájdalom, a hidegrázás és a hasmenés is jellemző korai tünet.

A fiatalok mást tapasztalnak

A fiatalabb, a 16 és 39 év között korosztályban szintén jellemző a szemfájdalom, a légszomj és a mellkasi fájdalom, ám náluk ez még hasi fájdalommal is kiegészül. Légszomjról, krónikus fáradtságról, hidegrázásról és lázról inkább a kutatásban részt vevő nők, míg szaglásvesztésről, mellkasi fájdalomról és tartós köhögésről a férfiak számoltak be.

A negyedik járványhullám főszereplője a vuhani variánsnál jóval virulensebb delta mutáció lehet, amely a beoltottak körében is aggodalomra adhat okot, az oltatlanoknak azonban még több félnivalójuk lehet tőle. Olvassa el a teljes cikket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.